Illóolaj az anyukának, fotel az apukának. Biztos, hogy ez a vajúdószoba?

Gömbölyödő pocakú kismamák igyekeznek a székelyudvarhelyi városi kórház konferenciaterme felé, szintén babát váró barátnőik társaságában, mindannyian kíváncsisággal teli: vajon, hogy nézhet ki élőben a kórház felújított vajúdószobája, és mitől is alternatív, amilyennek mondják

Pocak pocakot ért a kórházban. Fotók: Hodgyai-Lőrincz Eszter

A közösségi oldalon megosztott képek alapján igazán otthonossá alakították át a vajúdószobát a kórházi dolgozók kezdeményezésére, akik úgy vélték, itt az ideje nyitni az alternatív módszerek felé. Ezért nemcsak pihe-puha kismama párnával, kényelmes fotellel, kellemes világítással, hanem vajúdást segítő eszközökkel is felszerelték a vajúdószobát. A projekt vezetői azt ígérték: egy rövid ismertető után meg is látogathatják a kismamák a megújult szobát és ki is próbálhatják az új eszközöket. 

Arra gondoltunk, ideje lenne már, hogy picit forradalmasítsuk a székelyudvarhelyi szülészetet, mutassuk meg a kismamáinknak, hogy fontosak számunkra, hogy tenni szeretnénk annak érdekében, hogy egy szép szülési élménnyel gazdagodjanak, egy kicsit kismama-barátabb szemléletet belopjunk a szülőszobába – magyarázta Belényessy Réka szülész-nőgyógyász szakorvos, a projekt egyik kezdeményezője.

Az anyagiak előteremtéséhez a Promatern Alapítvánnyal beneveztek a Fuss Neki! adománygyűjtő eseményére: 30 futó összesen 37.000 lejt gyűjtött össze, ami az eredeti 20.000 lejes céljukat is túlszárnyalta. Az adományokból és a városi kórház támogatásával készülhetett el Udvarhely első alternatív vajúdószobája.

Bordásfal, mogyorólabda, illóolajok és párologtatók 

Az egész szoba hangulata kellemes, otthonos lett, s talán az láthatja igazán a különbséget, aki vajúdott már itt a felújítás előtt. Nem mindegy, hogy egy nő életének legmeghatározóbb élményét milyen körülmények közt éli át. A pozitív szülésélményt, a segítséget nyújtó bábák hozzáállásán kívül a környezet is nagyban befolyásolja.

A vajúdószobát olyan alternatív eszközökkel szerelték fel, melyek csökkentik a szülési fájdalmat, segítik a kismamák vajúdását. De az alternatív szót talán nem is kellene ennyit használni, hiszen a szakorvos is rámutatott: ezek tudományosan alátámasztott módszerek, neves szaklapokban írnak az eszközök használatának előnyeiről.

Tízesével, a kismamák társaságában lépünk be, a szoba sarkába rögtön feltűnik élénkzöld színe miatt a mogyorólabda. Ezt térdük vagy combjuk közé szoríthatják a kismamák, de neki is dőlhetnek, számukra kényelmes pozícióban, tudjuk meg a szülész-nőgyógyász szakorvostól.

A hagyományos vajúdólabdát is választhatják, magyarázza a szakorvos: ez is bizonyítottan hatásos a fájdalomcsillapításban, épp annyira fújják fel, hogy a kismamáknak kényelmes és biztonságos legyen ülni rajta.

Az eddig kapaszkodónak használt ablakpárkány helyett most már bordásfalat használhatnak a vajúdó kismamák, magasságuktól függetlenül: lábon állva, guggolva, vagy akár a labdán ülve kapaszkodhatnak bele.

Noha ősi eszköz, manapság egyre inkább visszanyeri jelentőségét az ovális alakú szülőszék, mely függőleges pozícióban tartja a kismamát, ezzel megkönnyítve a kitolást.

Nem kell megijedni a falra felszerelt vajúdókendőtől, 

130 kilót is elbír, nyugodtan rá lehet ereszkedni, meg lehet támaszkodni segítségével a vajúdás alatt, plusz támaszt és függőleges pozíciót nyújt, biztatta a kismamákat Hadnagy Ágnes gyógytornász. Egy kábel nélküli kardiotokográfiás készüléket is beszereztek, amellyel szinte bármilyen testhelyzetben követni lehet a magzat állapotát, nem kell ágyba fektetni a kismamát.

Egyébként a Romániai Szülész Nőgyógyász Társaság álláspontja szerint is bátorítani kell a nőket, hogy számukra legkényelmesebb pozíciót vegyék fel a vajúdási időszakban. A gyakori testhelyzet-változtatás előnyei tudományosan is megalapozottak: növeli a kismama komfortérzetét, elősegíti a magzati koponya leereszkedését, jelentős fájdalomcsillapító szerepe van, jótékony hatással van az anyai és magzati keringésre is, növeli a méhösszehúzódások hatékonyságát, és lerövidíti az aktív vajúdás időtartamát is, átlagosan 1 óra 20 perccel. A függőleges testhelyzetben való vajúdás csökkenti a magzati szívhang-rendellenességek előfordulását, és ritkábban kerül sor császármetszésre is.

Az édesapákra is gondoltak,

egy kényelmes, könnyen fertőtlenítő műbőr fotelt szereztek be, hogy ne kelljen végig talpon maradjanak a vajúdás szakasza alatt. A fotel feletti állítható lámpatesttel a világítást is szabályozni lehet a szobában, ahová illóolaj párologtatót is beszereztek: az olajok párologtatása segíthet a fájdalom enyhítésében, nyugtató hatással van az anyukára.

Kik használhatják a szobát?

Azok vajúdhatnak itt, akiknél nincs a hüvelyi szülésnek ellenjavallata. Előnyben részesülnek azok a kismamák, akik beléptek az aktív vajúdási szakaszba, rendszeres fájástevékenységgel.

Fontos, hogy a kismama együttműködő legyen, ne legyen jele viselkedészavarnak, képes legyen megtartani magát függőleges helyzetben, tudjon segítséget kérni, mikor szüksége van rá. A kismamának értenie kell, hogyan kell ezeket az eszközöket használni, és be kell tartania a használatra vonatkozó szabályokat, biztonsági előírásokat. 

Szintén szempont, hogy a kismama és a magzat állapota ne igényeljen ágyban fekvést, és a magzati szívhangok jók legyenek, ne legyen magzati veszélyállapotra utaló jel. 

Amennyiben a felújított vajúdószoba már foglalt,

a következő kismama a hagyományos vajúdóba kerül, ahol szintén igyekeznek szabadabb, komfortosabb vajúdást biztosítani a kismamáknak, hiszen ezeknek az eszközöknek nagy része mozgatható, és oda viszik, ahol épp szükség van rájuk. 

A szolgálatban lévő orvos bármikor felülbírálhatja, hogy ki, mikor és hogyan használja ezt a helyiséget, szem előtt tartva a kismama és a baba biztonságát.

Az Udvarhelyszéki Anyák egyesülete egy szórólappal támogatta a kezdeményezést, amelyen a vajúdási pozíciók a Csiszár Krisztina által készített illusztrációkkal vannak szemléltetve, ezek a szülőszoba falán is megtekinthetők.

De nem elég képről ismerni,

fontos lenne, hogy a kismamák kipróbálják szülés előtt az eszközöket, mondta el Hadnagy Ágnes gyógytornász, hozzátéve, erre az általa tartott kismama tornákon is lehetőség van. A várandósság 16-ik hetétől lehet részt venni a tornákon, problémamentes állapot esetén. A kismamák itt légzőgyakorlatokat, gátizomtornát, gerincprevenciós mozgásformát tanulhatnak, és a vajúdó pozíciókat ismerhetik meg ugyanazokkal az eszközökkel, melyek a vajúdószobában is megtalálhatóak.