Illegálisak voltak a kertecskék a vasútállomásnál, reggelig el kell őket tüntetni!

Lezárták hétfőn a CFR rendőrség mögötti területét, Bérelt terület! Megállni, átjárni tilos! Köszönjük megértésüket! áll a kihelyezett táblákon. Több forrás szerint is parkoló lesz a területen. Úgy tűnik azonban, egyelőre nem maradhatnak sokáig a helyükön a táblák. 

A kordonokat és táblákat az állomás melletti temetkezési vállalathoz, a gabonabázával szembeni kijárathoz és a barkácsbolt, meg a Székelyhon szerkesztőségétől a macskaköves részre vezető kis utcához helyezték ki. Ez nagy felháborodást keltett az udvarhelyi sofőrök körében: az Udvarhelyszéki Közlekedési INFO nevű Facebook-csoportban arra panaszkodtak, hogy ezután “össze-vissza” parkolnak majd az autók, így nőhet majd a közlekedési balesetek kockázata is. Azt is felhányták a városvezetésnek, hogy miért nem ők az új bérlők, hogy továbbra is biztosítva legyen a lakók számára az ingyenes parkolás a placcon. 

A városé mi lesz?

Volt arról szó korábban, 2019-2020-ban, hogy a városé legyen a terület, tudtuk meg Zörgő Noémi sajtószóvivőtől. Kérdésünkre, hogy miért nem valósult meg mégsem a projekt, azt válaszolta, hogy a CFR olyan árat kért, amit a város nem tudott volna megfizetni. 

A sajtószóvivő megerősítette a híreszteléseket, miszerint parkoló lenne a területből: a bérlő leadott egy kérést az urbanisztikai osztályon, ezen az szerepel, hogy amenajare parcare (parkolófelújítás — szerk. megj.), ehhez építési engedélyre lesz szükségük, magyarázta. 

Az új bérlő parkolót fog létesíteni 

erősítette meg a hírt a CFR helyi állomásfőnöke, Benedek Ferenc is. Kérdésünkre tisztázta, ezt a területet már bérbeadták, de van még egy másik, szintén a CFR-hez tartozó terület, amire még lecsaphatnak az érdeklődők, az a kicsi állomás környékén van. 

Az 1.580 négyzetméter terület kikiáltási ára 3 lej/nm/hónap TVA nélkül a CFR adatai szerint, és az ajánlatokat november 23-a, szerda 13 óráig lehet megtenni. Hogy erre a területre szándékában áll-e licitálni a városnak, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a hivataltól. 

Ilyen esetekben egyébként elsőbbséget élveznek az önkormányzatok, mondta Zörgő, fel kell értékeltetni a területet, és a hivatalos liciteken a város a felértékelő által mondott összeget tudja maximum felajánlani, annál többet nem. Ez probléma tud lenni, ugyanez volt a Petrom esetében is, egy magánszemélyé lett, mert ő többet ajánlott. 

Illegálisak voltak, reggelig el kell őket tüntetni!

A helyi rendőrség építkezésfelügyeleti osztálya beazonosította a bérlőt — aki egy jogi személy —, és bekérette az ideiglenesen kihelyezett kerítés elkészítéséhez szükséges dokumentumokat, de nem tudták felmutatni ezeket, tudtuk meg László Szabolcstól, a helyi rendőrség vezetőjétől. 

Ezért felszólították a bérlőt, hogy az illegálisan kihelyezett kerítéselemeket távolítsa el szerda reggelig, különben a szabályszegés miatt 1.000-től 100.000 lejig terjedő büntetés róhatnak ki. Azt az ígéretet kapták, hogy a keddi nap folyamán eleget tesznek ennek, és eltávolítják az elemeket.  

Ugyanakkor László hangsúlyozta, hogy minden ideiglenes, végleges kerítés építése előtt igényelni kell a szükséges dokumentumokat a hivatalnál.