Iktatta lemondását Derzsi László

archív felvétel | Dávid Anna Júlia

December 10-én iktatta lemondását Derzsi László, a székelyudvarhelyi RMDSZ szervezetének az elnöke. A hírt Facebook-oldalán közölte, a bejegyzés szerint a tisztségért még 2018-ban azért indult el, hogy az új csapattal sikeressé tegyék a szervezetet Székelyudvarhelyen, amely „jövőképet tud nyújtani a közösségünk számára”.

Mostani döntését azzal indokolta, hogy a szervezet vezetőjeként felelősséget kell vállalnia „a szeptember 27-ei választások székelyudvarhelyi kudarcáért”, mivel az ott elért eredmények azt mutatták, hogy a „célhoz nem sikerült közelebb kerülni”, szerinte a későbbiekben közelebb kell hozni az RMDSZ-t a székelyudvarhelyi emberekhez.

A székelyudvarhelyi RMDSZ-t én vezettem, a kettőt – a politikai funkciómat és a személyemet – nem tudom elválasztani, nem is lehet” – magyarázta arra a felvetésünkre, hogy nem-e az RMDSZ vesztette el inkább a választásokat, mint ő maga.

Bejegyzésében Derzsi azt ígérte, hogy a projektmenedzsmentben szerzett szakmai tudását és tapasztalatát a város javára fordítja majd, ha szükség lesz rá. Követőit arról is biztosította, hogy a Székelyudvarhelyi RMDSZ működik tovább, sőt, az elnöki tisztséget is hamarosan betölti szerinte valaki, hiszen az elmúlt időszakban sok új kolléga vállalt feladatot a szervezet keretében. Portálunknak azt nyilatkozta, hogy még nem tudja, ki esélyes a tisztség betöltésére, szerinte még túl korai lenne találgatni.

Az RMDSZ felső vezetésének szerdán közölt döntése, miszerint tisztújítást szervez több megyében, nincs összefüggésben a lemondásával, mondta Derzsi, benne már a helyhatósági választások óta érlelődik a döntés. „Alapvetően ez a két dolog teljesen külöbözik, engem senki nem kért, és senki nem is célzott arra, hogy nekem ezt a lépést meg kellene tennem, egyszerűen úgy gondoltam, hogy ez a kötelességem” – tette hozzá.

Nem Derzsi az egyetlen

Ugyancsak csütörtökön közölte a Facebook-on Porcsalmi Bálint, hogy távozik az RMDSZ ügyvezető elnöki tisztségéből.

Elmondása szerint 2017-ben eredetileg két évre vállalta az ügyvezető elnöki mandátumot, az EP-választásokat követően azonban Kelemen Hunor elnök felkérésére folytatta a munkát. Akkor abban állapodtak meg, hogy a 2020-as parlamenti választások után abbahagyja ezt a munkát, miután az ügyvezetői teendők mellett levezényelte az elnökválasztási, az önkormányzati, majd a parlamenti kampányokat.

Porcsalmi Bálint 2017 januárja óta látta el az ügyvezető elnöki teendőket. Megválasztásakor Kelemen Hunor azt hangsúlyozta, hogy nemcsak Erdélyben, a romániai politikai térben tevékenykedett, hanem tanácsadóként és trénerként tucatnyi párttal, politikussal és jelölttel dolgozott Kelet-Közép-Európa számos országában, valamint Afrikában és Ázsiában is.

A politológus végzettségű Porcsalmi 2001-től viselt tisztségeket az RMDSZ-ben, 2005 és 2007 között Nagy Zsolt távközlési és informatikai miniszteri kabinetfőnöke, 2007-ben a Távközlési és Információs Technológiai Minisztérium államtitkára, majd Kelemen Hunor kulturális miniszteri kabinetfőnöke volt. Ezt követően az amerikai International Republican Institute trénereként tartott előadásokat, képzéseket politikai kommunikáció, szervezetépítés és kampányszervezés témakörben, írja az MTI.

Ahogy azt már fennebb is említettük, az RMDSZ felső vezetése közben úgy döntött: négy területi szervezet elnökségét váltja le és szervez tisztújítást ezeknél. A Szövetségi Állandó Tanács december 9-i ülésén határoztak arról, hogy a sikertelen önkormányzati választási eredmények következtében 6 hónapon belül tisztújítást kell kiírni az RMDSZ Temes és Brassó megyei, valamint Nagybánya és Történelmi Máramaros területi szervezeteinél, áll az RMDSZ közleményében.

A SZÁT döntött arról is, hogy a tisztújításig ideiglenes területi/megyei elnököket nevesít a következők szerint: Molnár Andrást nevezi ki az RMDSZ Temes megyei szervezetének, Novák Leventét a RMDSZ Brassó megyei szervezetének, Székely Istvánt az RMDSZ Nagybánya területi szervezetének, Horváth Annát a RMDSZ Történelmi Máramaros területi szervezetének élére.