Iktatják a bizalmatlansági indítványt

Az Elég! A Dragnea – Dăncilă kormány Románia szégyene című dokumentumot az ellenzék pénteken nyújtja be a parlamentben – nyilatkozta szerdán Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke. A dokumentumot 163 ellenzéki képviselő írta alá, az USR-n kívül a Népi Mozgalom Párt és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tagjai.

Barna szerint az indítványt hétfőn olvassák fel, és várhatóan csütörtökön szavaznak róla. „A Dragnea–Dăncilă-kormánynak mennie kell, mert tönkretette az igazságszolgáltatást, adósságba taszította az országot, és ezzel kitolta az euróövezethez való csatlakozás időpontját” – fogalmazott.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök korábban azt nyilatkozta: a bizalmatlansági indítvány sem az RMDSZ szavazataival, sem azok nélkül nem fog célba érni. Számítása szerint 51-52 szavazat hiányzik a bizalmatlansági indítvány megszavazásához, az RMDSZ-nek pedig csak 30 van.

A szövetségi elnök ugyanakkor kifejtette, nem sikerült választ kapni olyan „egyszerű” kérdésekre sem, hogy kit javasolna az ellenzék miniszterelnöknek, kik alkotnák a kormányt, és a kormányprogramról sincsenek információi. Ezek hiányában márpedig nem támogathat az RMDSZ semmilyen indítványt, mondta.

agerpres.ro