II. Erzsébet királynőtől búcsúzik a világ

Életének 97., uralkodásának 71. esztendejében elhunyt II. Erzsébet királynő, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának és további 14 nemzetközösségi állam (köztük Kanada, Ausztrália és Új-Zéland) uralkodója, az anglikán egyház feje – közölte csütörtök este fél kilenc után a Buckingham-palota.

Bár a királynő már régóta gyengélkedett, mégis meglepetésként ért mindenkit, hogy orvosai csütörtökön közleményt adtak ki, miszerint a skóciai Balmoral kastélyában ápolják és „aggódnak az egészségéért”, de konkrétumról nem esett szó.

A helyzet súlyosságát sejteni lehetett abból, hogy II. Erzsébet a hagyományokkal ellentétben két nappal korábban a Balmoral-kastélyban fogadta a leköszönő miniszterelnököt, Boris Johnsont, és kinevezte az új kormányfőt, Liz Trusst is, aki később azt írta közösségi oldalán, hogy „az egész országot mélyen aggasztják a Buckingham-palotából érkező hírek. A gondolataim – és az Egyesült Királyságban élő emberek gondolatai – jelenleg Őfelségével, a királynővel és családjával vannak.”

Békésen halt meg a királynő

„A királynő békésen halt meg Balmoralban ma délután” – közölte Twitter-csatornáján az uralkodói ház. Hozzátették: az új király, Károly és hitvese ma este Balmoralban marad, és holnap visszatér Londonba. A Buckingham-palota kerítésére kiakasztották azt a táblát, amely II. Erzsébet halálát hírül adja, írja a Reuters.

A 73 esztendős Károlyra számos gyakorlati és hagyományos lépés vár még ahhoz, hogy királlyá koronázzák – részletezi a BBC. Az egyik első teendője, hogy eldöntse, hogy III. Károly királyként uralkodik-e, vagy más nevet vesz fel. Károly trónra lépése ugyanakkor azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös.

Mivel az Egyesült Királyságban kezdődik a gyászidőszak, a nyilvánosság előtt nyitva álló királyi rezidenciák zárva lesznek. A Westminster-apátság és a Szent Pál-székesegyház harangjai várhatóan délben megkondítják harangjaikat. Londonban a Hyde Parkban és a Tower Hillen várhatóan ünnepélyes pisztolylövések lesznek – írja a Guardian.

„Isten nyugosztalja II. Erzsébet királynőt!” 

– reagált Facebook-bejegyzésben a brit uralkodó halálhírére Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este.

Novák Katalin magyar köztársasági elnök szintén Facebook-bejegyzésben köszönt el a királynőtől: „A nőtől, az édesanyától, a királynőtől, az európai államfőtől búcsúzunk! Mély megrendüléssel értesültem II. Erzsébet királynő haláláról, egyúttal őszinte részvétemet fejezem ki a királyi család tagjainak. Szomorú szívvel és tisztelettel búcsúzunk a XX. századi brit és európai történelem egyik legmeghatározóbb alakjától. Mi magyarok sokat tanultunk II. Erzsébettől a nemzetért és a családért való kiállásban.Emlékét szívünkben megőrizzük!” – írta csütörtök este Facebook-oldalán.

Erzsébet királynő 1926-ban született Londonban, apja VI. György király volt, aki a második világháború idején uralkodott a brit szigeteken. II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án – édesapja, VI. György király halála után – lépett az Egyesült Királyság trónjára. Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon. A koronázásról készült videó ide kattintva tekinthető meg.

Alkotmányos uralkodóként beiktatása óta országa olyan jelentős politikai változásokat élt át, mint az Észak-írországi konfliktus, az Európai Közösségekhez való csatlakozás vagy éppen az Európai Unióból való kilépés. Címeinek száma folyamatosan változott az idők során, ahogyan birodalmának országai köztársasággá váltak.

Erzsébet a második leghosszabb ideig regnáló uralkodó volt a világon, egyúttal az Egyesült Királyság történelmének leghosszabb ideig hatalmon lévő monarchája volt. Uralkodása alatt a brit királyi család számos válságot élt át, ám a monarchia intézményének támogatottsága és személyes népszerűsége folyamatosan magas tudott maradni.

Fülöp herceghez 1947-ben ment férjhez, aki 2021-ben hunyt el, 99 évesen, négy gyermekük született: utódja, Károly brit király, valamint Anna királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf.

Hírösszefoglaló, Maszol, Index, Belföld
Kiemelt kép: MAX MUMBY/GETTY IMAGES