Így zárul Sükösd Ferenc kiállítása

Sükösd Ferenc képzőművész április 13-án megnyílt kiállításának záró eseményére várnak május 19-én, pénteken 19 órakor a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Kossuth Lajos utca 42. szám alatt található képtárába, ahol levetítik a Sükösd Ferenc festőművész világa című Farkas Antal készítette dokumentumfilmet és Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést.

A kiállítás anyagát a művészettörténész válogatta a családi hagyatékból, és a marosvásárhelyi Művészeti Múzeum, a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ, illetve a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum képtárának gyűjteményéből.

A záróeseményre a belépő 5 lejbe kerül.

Sükösd Ferenc 1949–1953 között végezte el a marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Líceumot, majd tanulmányait Kolozsváron, a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán folytatta 1953–1959 között, ahol mesterei Kádár Tibor és Miklóssy Gábor voltak. 1960–1972 között muzeológus és tárlatvezető volt a marosvásárhelyi Művészeti Múzeumban. 1972 karácsonyában tragikus körülmények között hunyt el. Munkáival részt vett marosvásárhelyi és bukaresti csoportos tárlatokon, egyéni kiállítása volt Marosvásárhelyen, Szászrégenben, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, majd halála után hagyatékából több emlékkiállítást, illetve gyűjteményes tárlatot szerveztek. 1990-ben szülőfaluja, Alsósófalva általános iskolája felvette a nevét, 1995-ben emlékháza nyílt ugyanott. Műveit több erdélyi múzeumban és magángyűjteményben őrzik.

Sükösd érzékeny színlátású tájképeit, kompozíciós műveit és portréit az egyéniség jegyeit korán felmutató festői eszközökkel alkotta. Alkotásaiból egyszerűség, ám mély érzelmi telítettség árad, színei, formái, közlendői megindultságot váltanak ki belőlünk – olvasható a Haáz Rezső Múzeum közleményében.

Kiemelt kép: Toró Attila, Sepsiszentgyörgy.info