Így vitézkedtek sportolóink a magyar élvonalban

Megvizsgáltuk a magyar élvonalbeli bajnokságban, csapatsportágakban játszó udvarhelyi sportolók idei teljesítményét. Jó másfél évtizeden keresztül főleg a kézilabdás Ilyés Ferenc és Orbán Annamária kényeztettek el a hangzatos sikerekkel – utóbbi 11 évvel ezelőtti, 206 gólos rekordját épp idén szinte megdöntötte Kuczora Csenge, de pár csendes év után a jövő biztató! Tizenéves, alig húszas éveikben járó sportolóink döngetik a felnőtt csapat öltözőjének ajtaját, van, aki már be is rúgta azt.

A magyar férfi kézilabda

NB1-ben két éve még bajnoki címet nyert a Szegeddel Fekete Dániel, aki térdszalag szakadása miatti műtéte után ősszel a NEKA csapatában minden mérkőzésen szerepelt, lőtt is 13 gólt. De továbbra is vacakolt a térde, télen beadta derekát, kés alá feküdt, kitisztították és tavasszal már nem került vissza a meccskeretbe.

Ennek ellenére kitöltötte lejáró szerződését Balatonbogláron, nyár elején viszont jött a hír, hogy két évre leigazolta őt a Riihimaen Cocks. A 13-szoros finn bajnokcsapat két éve az Európa Ligában is szerepelt, idén veretlenül hozta a bajnoki alapszakaszt, majd az elődöntőt is, de a fináléban megrogyott a csapat: 2-1-re is vezettek, ám az utolsó két mérkőzést elbukták a BK-46-tal szemben, ezzel a bajnokságot is.

A jégkorong

Erste Ligában decemberben debütált a 21 éves Karda Norbert Arnold. A tizenkét éves kora óta Győrben fejlődő, majd egy kis fehérvári kitérő után Debrecenben, a felnőtt csapat ajtóján kopogtató csatár gólerős játékával minden korosztályban kitűnt társai közül. Kuriózum, hogy épp a csíkszeredai Sportklub ellen került jégre először, a meccs után hagyományosan felcsendülő székely himnusz alatt el is érzékenyült.

„Megtisztelő volt számomra, hogy pont a Csíkszereda elleni mérkőzésen léphettem először hivatalosan jégre felnőtt bajnokságban! Rengeteget kell még fejlődnöm, mindig egyeztetek az edzőimmel, és igyekszem eleget tenni elvárásaiknak. A végén a székely himnusz eléneklése nagyon jól esett, bevallom, hogy egy kicsit magaménak is éreztem. Nagy álmom, hogy egyszer a Vákárban is jégre léphessek az ottani szurkolótábor előtt, akiket nagyon tisztelek, irigylésre méltó, hogy milyen összetartást mutatnak!” – nyilatkozta a debütálás után.

Decemberben további három meccsen kapott szerepet a DEAC színeiben, de edzőváltás történt, az új stáb elképzeléseiben pedig nem szerepel Karda, így nem hosszabbították meg lejáró szerződését.

A labdarúgó

NB1 szenzációjáról már mi is hírt adtunk, az újonc Kecskemét másodedzőjeként nyert ezüstérmet Kerekes Barna. De más csapatokra, játékosokra is figyelhettünk udvarhelyi szemmel, ugyanis a tavalyi felcsúti Suzuki Kupán berobbant Dusinszki Szabolcs az őszt már a harmadosztályú felnőtt csapatnál kezdte, és annyira jól szerepelt, hogy a téli alapozásra már az élvonalbeli gárdával utazhatott a spanyolországi edzőtáborba.

S ha már megadatott, akkor élt is a lehetőséggel, így a tavaszi szezonban már tizenkét bajnoki meccsen le is ülhetett a kispadra, két hazai meccsen pedig be is cserélték 20-25 percekre. Végül épp csak lemaradt a dobogóról a felcsúti PAFC. Emellett két kupameccsel is büszkélkedhet a mindössze 18 éves udvarhelyi támadó játékos, aki a harmadosztályú csapatból hat góllal tűnt ki.

Ugyancsak 2005-ös születésű Gergely Roland is, aki a fehérvári csapattal nagy meglepetésre a kiesés ellen harcolt, és az utolsó forduló utolsó perceiben dőlt el csupán az élvonalbeli bennmaradásuk. A nagyon fiatal kapus kétszer ülhetett le a kispadra egy hazai, illetve egy Ferencváros elleni népligeti mérkőzésen. Ellenben a harmadosztályban rendre az ő nevével kezdődött a Fehérvár kezdőcsapatának névsora.

A női labdarúgóink

nem a kispadot melegíteni mentek az NBI-be, olyannyira nem, hogy mindegyikük alapembernek számít csapatában. Balázs Csilla és Geréd Erika is rendre kezdő volt az idény során a Diósgyőri VTK-ban, amelyik ötödik helyen zárta a bajnokságot. A lányok mindketten eredményesek is voltak a szezonban – az MLSZ adatbankja szerint Csilla 4, Ercsa 1 alkalommal. Külön büszkeség, hogy Geréd Erika csapatkapitányként segítette a csapatot az ötödik hely megszerzésében.

Éppen Balázs Csilla és Geréd Erika veszik közre a társakat, fotó: a DVTK női labdarúgó csapatának Facebook-oldala

És ha már olyan NBI-es udvarhelyi csapatkapitányoknál járunk, akkor az évek óta országot váltó Papp Szidóniáról sem feledkezünk meg, aki a Vasas csapatkapitányi karszalagját is éveken keresztül viselte. Ő is bőven tett érte, hogy ne feledkezzünk meg róla, együttesének, a Kész-St. Mihály-Szegednek a 8. helyezéséhez 8 góllal járult hozzá, amelyek közül az egyik nálunk biztosan a szezon gólja. A 19. fordulóban a Szekszárdi WFC ellen távolról lőtte ki a bal felsőt Szidi, ezzel egyenlített csapata. Szidi gólja az alábbi videón a 33. másodperctől látható.

Ugyan nem udvarhelyiek, most relativizáljuk, hogy mit jelent udvarhelyinek lenni, mert a keresztúri Kis Anita, és a caracali Ana-Maria Vlădulescu a Vasas Femina szurkolóinak mindig udvarhelyi lesz, és velük is alapemberként számolt az idényben klubjuk, a bajnokságot hatodik helyen záró Haladás Viktória. A női labdarúgóinknál csak

futsalosunk

játszik több a magyar élvonalban, amelynek tavaszán úgy tűnt, mindegyik éremből fog jutni udvarhelyi játékosnak, de a labda annyira kerek, hogy végül nem úgy lett. De kezdjük az elején: góllal kezdett az első fordulóban Nyírbátor színeiben Szőcs László, aki aztán ősszel kikerült a keretből, ugyanott Csoma Alpár a csapat erőssége volt egész szezonban.

Az alapszakaszban ezúttal is Szombathely dominált, amelynek színeiben a 20 éves Vatamaniuc-Bartha Dávid egyre több játéklehetőséget kapott, 33 bajnoki és hat kupameccsen 13 gól fűződik a nevéhez, egyik legszebbet még ősszel szerezte a Berettyó ellen (a vidóen 1:45-től).

Tavasszal kezdett nagy menetelésbe a Berettyóújfalu, december közepén még hatodik helyen tanyázott, de onnantól veretlen sorozattal zárta az alapszakaszt. A felsőházi rájátszásban csak Szombathelytől szenvedett vereséget és miután nyerni tudott Kecskeméten, már az is belefért, hogy kikapjon az utolsó fordulóban, úgyis döntőt játszhatott. Az elnyűhetetlen Gál István pont tavasszal élte újabb fiatalkorát, rendre ő vette fel a megkülönböztető mezt az emberfölényes játéknál és kevés hibával húzóemberré vált ismét, 35 meccsen 4 gólt vágott, mind a rájátszásban.

Tifán Norbert Tamás is tavasszal tette le névjegyét Berettyóban, miután januárban Déváról oda igazolt, 22 mérkőzésen kevés játékperc jutott neki, ezeken leginkább erőszakos játékával tűnt ki, de technikai tudásából is villantott, két gólt szerzett. A három nyert meccsig tartó fináléban az első két találkozó hosszabbítást hozott. Szombathely kellett hosszabbításra mentsen mindkétszer, hazai pályán nyerte is a ráadást, de Berettyóújfaluban már az sem hozott döntést, büntetők következtek. Mindhárom udvarhelyi játékos bevágta a hatméterest, végül a 11. körben győzedelmeskedtek a vendégek.

A harmadik összecsapást már simán nyerte Szombathely, összességében a bajnokságot is, így Gál István maradt négyszeres bajnok, Tifán pedig megszerezte pályafutása első magyar ezüstérmét, miközben Vatamaniuc-Bartha már háromszoros bajnoknak mondhatja magát. Ennek örömére 1+1 évvel meghosszabbította szerződését a címvédővel, ahol Juanra nem folytatja a kispadon, helyette brazil szakvezetés lesz.

És mi van

az egykori udvarhelyi kezdők sorát felvonultató Kecskeméttel?

Emlékezhetünk, hogy a Mánya SzabolcsBíró AttilaHadnagy István triót soraiban tudó kecskeméti futsalcsapat a tavalyi szezonban nagyon belehúzott ősszel, de télen másfél hónap alatt elúszott minden, nem jutottak be a felsőházi rájátszásba. Ezért nyáron még inkább erősítettek (majd bajnokság közben is), ami egyáltalán nem tett jót a csapatjátékuknak, hisz tudjuk, mennyire fontos teremlabdarúgásban a sorok összeszokottsága, a páros kapcsolatok. Kísérletezett is a szerb edző, de rosszul sakkozott a sok jó nevű játékossal, már rossz volt nézni szenvedésüket.

Aztán csettintésre télen következett egy nyolcmeccses győzelmi sorozat, ami során már Szombathelyen is őket várták a fináléba, azonban február elején nem tudták feltenni a pontot az i-re, Berettyó nyert Kecskeméten. Ezzel tulajdonképpen levágták Bíróék szárnyait és bemasíroztak a fináléba, és így a kecskemétiek a bronzéremért harcolhattak csak.

Az első meccsen úgy tűnt, elveszíthetik a pályaelőnyüket, hisz 3-0-val kezdett a Veszprém, de főleg Hadnagy mesterhármasának köszönhetően hosszabbításban nyertek. Hasonló forgatókönyvvel zajlott a baranyai meccs is, 3-0 Veszprémnek, de Hadnagy egy és Bíró két góljával 3-3 lett, következhetett a hosszabbítás, ami szintén hazai győzelmet eredményezett. Június másodikát nem felejtik el egyhamar a hírös városban: hazai vezetésnél a Veszprém kapusa félpályás góllal egyenlített, majd találtak még egy gólt a vendégek, innentől kezdve végig lehozott kapussal egykapuzott Kecskemét, de csak hosszabbításra tudták menteni a meccset. Szinte felbillent a pálya, de semmi sem akart bepattanni, természetszerűen kontrából betalált Veszprém és el is vitte a pályaelőnyt. Amit otthon ki is használt, így kiénekelte a kecskemétiek szájából még a bronzérmet is.

A székely légió odatette magát, tolta a szekeret rendesen, de sok volt a kerékkötő, így nagy változások várhatóak a keretben. A hét távozó között van Mánya, aki három év (97 mérkőzés, 55 gól) után hazatér Szentgyörgyre és a Sepsi-SIC nevű új projekt élére áll. Harminc gólos szezonja után Hadnagy is engedett az FK csábításának és itthon folytatja, két évében összesen 64 meccsen lépett pályára és 43 gólt szerzett. Bíró egy évvel meghosszabbította lejáró szerződését, a klub eddigi legsikeresebb szezonjához 40 meccsel és 18 góllal járult hozzá, valamint stabil válogatott kerettagsággal.