Így tarts kutyát otthon

Folytatja a megfelelő kutyatartásról szóló tájékoztató kampányát Facebook-oldalán a helyi rendőrség. Az első, február 3-ai bejegyzésben azokat a sétáltatásra vonatkozó előírásokat ismertették, február 5-ei bejegyzésükben azokkal a kötelezettségekkel folytatták, amelyek azokra a tulajdonosokra vonatkoznak, akik tömbházlakásban vagy társasházban tartják kutyájukat.

A tanácshatározat 3. cikkelyének 1. pontja értelmében a kutyák tulajdonosainak tiszteletben kell tartaniuk a csendórát és mások biztonságát, szem előtt kell tartaniuk a többi lakó nyugalmát, pihenését, ugyanakkor kötelesek tisztán tartani a közösen használt területeket.

Az azonosítóchipek fontosságára is felhívták a figyelmet. Amellett, hogy a személy ettől a pillanattól tekinthető hivatalosan is a kutya tulajdonosának, a chip segítségével könnyebb beazonosítani az elkóborolt ebek tulajdonosát, érveltek.

A tanácshatározat alapján tilos a kutyákat bevinni iskolákba, napközi otthonokba, óvodákba, diákotthonokba, üzletekbe és szórakozóhelyekre. Külterületeken szabadon lehet őket engedni legtöbb 50 méterre, amennyiben felügyelik őket, illetve nem keltenek ijedtséget és nem zavarnak másokat.

Emlékeztetnek korábbi bejegyzésükre is, miszerint a kutyák bemehetnek a városi parkokba is, amennyiben a póráz hossza nem haladja meg a két métert. Ezt kiegészítették azzal, hogy a kutya tulajdonosa vagy felügyelője köteles figyelembe venni, és betartani a parkok bejáratánál kihelyezett táblák jelzéseit.