Kamubetegek a hálapénz ellen

Beépített emberekkel harcolnak jövőtől az egészségügyi korrupció ellen – jelentette be szerdán Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

A tárcavezető a korrupcióellenes stratégia részeként beszélt a  România tévének adott telefonos interjújában a “titokzatos páciensekről”. Szerinte 2020-tól  azért vetik be a kamubetegeket, hogy az egészségügyi intézményekből száműzzék a kenőpénzt.

Nem szenvedhet az egész egészségügyi rendszer azért, mert egyesek nem tartják be a szabályokat. Azok ellen irányul, akik kenőpénztől teszik függővé az egészségügyi szolgáltatást – mutat rá Pintea.

Már tesztelik a módszert, megvannak az első negatív tapasztalatok: egy sofőriskolához szükséges orvosi vizsgálat esetén többletösszeget kértek a gyorsaságért – tájékoztat az Agerpres.

A miniszter bejelentését többen az egészségügyi dolgozók elleni intézkedésként értelmezték.

Az orvosi ellátás feltételhez kötése nem normális dolog, ez bűncselekmény. Az, hogy a betegek elismerésüket akarják kifejezni az orvosnak, természetes, ez minden civilizált országban így történik, ezt nem ítélem el, hiszen én is ezt tettem, megköszöntem, de az orvosi ellátás feltételekhez kötése megengedhetetlen. Ugyanakkor a betegeknek tudniuk kell, hogy az egészségügyi alkalmazottak most tisztességes bérezésben részesülnek, nincs szükség arra, hogy kiegészítsék jövedelmüket” – nyomatékosította erre válaszul Pintea.

A miniszter hozzátette, nem számított arra, hogy a béremeléseket követően azonnal megszűnik a hálapénz, és minden külföldre vándorolt orvos hazatér, de már több mint egy év telt el a fizetések jelentős emelése óta, és a páciensek által kitöltött kérdőívek adatai azt jelzik, hogy a betegek továbbra is elégedetlenek, ami nincs rendjén – véli.