Így sétáltasd a kutyádat

Úgy észlelték, hogy nincsenek tisztában a kutyatartók a 2019-ben elfogadott új városi szabályzattal, ezért a helyi rendőrség a Facebook-oldalán tájékoztató kampányba kezdett. Az első, február 3-ai bejegyzésben azokat a sétáltatásra vonatkozó előírásokat ismertették, amelyek a közrend, közbiztonság és köztisztaság megőrzését szolgálják.

A 110/2019 számú tanácshatározat 5. cikkelyének értelmében a kutyák bemehetnek a közterületekre, illetve Székelyudvarhely város tulajdonában levő magánterületekre, amennyiben rendelkeznek pórázzal. A kutyák bemehetnek a város területén található parkokba is, mindaddig, amíg a póráz hossza nem haladja meg a két métert. Veszélyes kutyák esetében a póráz mellett kötelező a szájkosár használata, míg a játszóterek területére szigorúan tilos belépni bármilyen kutyával.

Az említett tanácshatározat 8. cikkelyének értelmében az állatot sétáltató személynél kötelező módon lennie kell olyan tasaknak vagy egyéb eszköznek, amellyel felszedi a kutya által hátrahagyott ürüléket.

A kötelezettségek, előírások be nem tartása büntethető, 100 lejtől 3.500 lejig terjedő pénzbírságot vonhat maga után.