Így parkoltok ti

Melyik udvarhelyi parkolóban parkolnak a legszebben? Drónos fotókon városunk parkolóinak és parkjainak használata.

Van egy olyan urban legend, bizonyára hallottátok, de az is lehet, hogy nem csak legenda, hanem valóság, hogy nyugaton, amikor parkosítani szeretnének egy részt, akkor úgy hagyják üresen, és engedik, hogy az emberek járjanak szabadon, csapásokat verjenek. Majd a tervezők ennek alapján rajzolják be a sétányokat a parkba.

Mikor nekiálltam ennek az anyagnak, egy éve és néhány hónapja, akkor az volt a célom, hogy minél szebb képeket lőjek érdekes nyomokkal a hóban. Az első képek után ellenben rácsodálkoztam, mennyire tisztán látszik ezekről a képekről az, hogy miként használják az emberek a parkolókat és a parkokat. Hogy úgy használják-e őket, ahogy a tervező elképzelte, vagy teljesen másképp.

Alapvetően kétféle kép lesz ebben az anyagban: olyan, ami mutatja, hogy egy parkolót vagy parkot hogyan használnak, és olyan részletek, amelyekből sok hasznos információ nem vehető ki, de képként szépek. Vágjunk bele!

A Junior melletti parkoló. Egy nagy parkoló, amit főleg megfordulásra használnak az autósok, amióta fizetéses. Mert ki lesz olyan hülye, hogy parkolási díjat fizessen egy városszéli parkolóban, mikor ugyanazért a pénzért parkolhat sokkal közelebb a központhoz? Ha nem lenne fizetéses, sikeresen tudná tehermentesíteni a környező parkolókat és utcákat, de így csak egy nagy üres parkoló.

A piac északi részén fekvő kis parkoló. Látszik a nyomokon, hogy itt is fordult meg néhány autó, de sokan használják apró kis megállásokra. Jön az ember, megáll, vásárol, továbbmegy. Az is látszik, hogy legtöbben a parkoló nyugati oldalán található helyet kedvelik, utána népszerűségben a parkoló déli oldala következik.

Részlet a piaci melletti parkolóból.

A sportcsarnok hátsó, művészbejáratánál lévő parkoló. Eseménymentes napokon ezt is megfordulásra használják a legtöbben.

A Román Viktor Szekere körüli park a rendőrblokk mellett. Látszik, hogy a fő forgalom a két átjáró és a Rákóczi háromszögben zajlik, de a Május 1-es munkások átrohanásán kívül más szerepe is van a parknak, nyomok vezetnek mindenfelé, annak ellenére, hogy tél van és hó.

A Matrica gyár előtti parkoló munkaszüneti napon.

A Művelődési Ház háta mögötti kis parkoló.

A Merkúr legeldugottabb parkolója.

A Bethlen negyedi park.

A Melinda úton túli parkolója.

Részlet az előbbi parkolóból. A gyönyörű fa-alakzat alapján kijelenthetjük, a város legszebb parkoló-alakzatát a Melinda alkalmazottai művészkedték össze.

A Junior melletti nagy parkoló egy másik napon.

Részlet az előző parkolóból. Volt értelme felfesteni a sok vonalat.

A Bethlen negyedi park egy másik napon.

Részlet a parkból.

Szánkó- és angyalnyomok gazdagítják a nyomdiverzitást.

A Matrica előtti parkoló szezonban.

A Coats bejáratával szembeni parkoló.

És ismét a Matrica előtti parkoló, kitavaszodóban.

Egy nyomok szempontjából látványos magánparkoló az ipari zónában.

Na, ilyen zseniális szöveget rég nem írtam. Remélem, legalább a képek érdekesek voltak, vagy legalább szépek. Védelmemre legyen mondva, nem is akartam túl nagy szöveget írni. Főleg a magánparkolókról nem. Mindenki azt csinál a parkolójában, amit akar, demokrácia van.

Ha valaki felismerné a képeken a saját parkolóját vagy saját parkoló autóját, és szeretne egy nagyméretű képet róla, írjon bátran az ufo@uh.ro címre, s átküldöm az eredeti méretű fotót.

Kattints a hozzászólások megjelenítéséhez

Korábbi képriportok