Így nézne ki a város 2024-re

Fotó: Lőrincz Csaba

Aláírta Gálfi Árpád polgármester és Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR) igazgatója azt a tízmillió eurós, vissza nem térítendő, uniós támogatásról szóló szerződést szerdán, amely által Székelyudvarhely közúti infrastruktúrájának felújítása és korszerűsítése valósulhat meg.

Ezzel tízre nőtt azoknak a pályázatoknak a száma, amelyeket sikeresen elnyert a város az elmúlt három évben, az uniós támogatások összértéke így eléri a 30 millió eurót – számoltak be a városháza Orbán Balázs termében tartott sajtótájékoztatón. „Csak fejezzétek is be mind” – kívánta az ADR igazgatója a városvezetésnek, emlékeztetve őket arra, hogy a közbeszerzés és a kivitelezés sosem egyszerű dolog.

Csak semmi száguldás

A projekt kimondott célja, hogy csökkentsék az autós forgalmat és a légszennyezést a városban, különösen a központban. Ez egy általános európai célkitűzés, erre adnak pénzt – mondta Simion Crețu, aki szerint az nem megoldás, hogy átköltöztessük a forgalmat a város egyik részéből a másikba, hanem fokozatosan vissza kell szorítani az autókat, reális alternatívát nyújtva a lakosságnak. Szerinte a közlekedési kultúrán is változtatni kell a sikerhez, mert „lassan ott tartunk, hogy egy családban három autóval járnak”. Pozitív ellenpéldának a hollandiai Gröningen városát említette, amelynek kétszázezer lakosára több mint háromszázezer bicikli jut.

Hasonlóan vélekedett az aláírást követően Jakab Attila városmenedzser: „nem az a cél, hogy a felújítást követően száguldozzunk tovább az autókkal, hanem hogy legyen hely és lehetőség az alternatív, környezetbarát közlekedésnek.” A pályázati kiírás értelmében parkolókat különben se lehetne növelni, se újakat építeni, sőt, több utcában meg kellene szüntetni egyik sávon a parkolást, hogy legyen hely a bicikliknek és a buszoknak is.

„De ahhoz, hogy divattá váljon, divatos is kell legyen a busz” – mondta a városmenedzser, utalva arra a nyolc darab elektromos buszra, amelyet a támogatásból megvásárolhat a város. A saját töltőállomással rendelkező buszok járását a GPS-rendszer segítségével mobiltelefonról is lehetne majd követni. A megállókban pedig LED-kijelző mutatja, hogy hány percre van a busz, és jegyautomatából vagy mobilról is lehetne majd jegyet venni.

Faltól falig

A térképen pirossal jelölt utcák teljesen megújulhatnak, az úgynevezett faltól falig elv alapján, ami azt jelenti, hogy nem csak úttest, hanem járdák, zöldövezetek, bicikliutak is épülnek, összesen 16 kilométer hosszúságban.

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala két pályázatot nyújtott be a közúti infrastruktúra fejlesztésére, mert a maximális lehívható összeg tízmillió euró volt. A II. Rákóczi Ferenc utca felújítására külön adtak le egy ötmilliós pályázatot, amely ugyancsak nyert. Ezt már korábban aláírtak, és még előkészületben van a szerződéskötés a kisiparosok inkubátorházára.

A tervek szerint a Bethlenfalvi út teljes egészében, a II. Rákóczi Ferenc utca a körforgalomtól a város széléig; Szombatfalván az Orbán Balázs, a Tamási Áron; a központban a Villanytelep, Tompa László, Eötvös József, Vár és Bethlen Gábor utcák által alkotott hálózat; a Tábor-negyedben a Függetlenség sugárút nagy része, a Tábor utca, a Gábor Áron utca alsó része, a Bethlen-negyedben pedig a Céhek, a Haáz Rezső, a Lakatosok számíthat „all-inclusive kezelésre”.

A terv szépséghibája, hogy hiányzik az a rész, amely összekötné a Rákóczi utcai körforgalmat a Városháza térrel, tehát a Kossuth utca és a Sziget utca sem részesül a fejlesztésből, így nem teljesen összefüggő a hálózat.

A rendelkezésre álló keretből továbbá olyan oszlopokat is felszerelnek a városban, amelyekkel tudnák követni az új kerékpársávokon naponta elhaladó biciklisek számát. Harminc új bringatartót és három bicikliparkolót is kilátásba helyeztek.

„De hiába építünk bicikliutakat, ha menőbb nyitott BMW-vel végigsuhanni a városon” – magyarázta a tájékoztató kampány(ok) szükségességét a városmenedzser, amely(ek)re összesen kétszázezer lejt fordíthatnak az uniós keretből.

Jó, de mikor fognak neki?

A pályázat megvalósulásának alapvető feltétele a város vonalas infrastruktúrájának rendbetétele. A „katasztrofális állapotban lévő” gáz, víz- és szennyvízhálózat cseréje előtt értelmetlen megvalósítani, majd újra feltörni a felújított szakaszokat – vélik a hivatalban, de annyi bizonyos, hogy legkésőbb 2023-ig meg kell valósítani a nyertes projektet. Egyelőre csak a megvalósíthatósági tanulmány van meg, de az év végéig remélik, hogy a műszaki terv közbeszerzése lejár, és így jó esetben 2020 tavaszán hirdethetik meg a munkálatokra a közbeszerzést. – Hogy mikor érjük meg, s kik lesznek itt (a hivatalban), nem tudjuk, de legalább el van indítva – zárta mondandóját Jakab Attila.