Így készül a PNL az előrehozott választásokra

Az előrehozott parlamenti választásokkal kapcsolatos sürgősségi rendeletet készül elfogadni keddi ülésén a kormány – jelentette be Ludovic Orban.

A miniszterelnök azt mondta, az Állandó Választási Hatósággal (AEP) folytatott egyeztetés nyomán kidolgoztak egy tervezetet, amely az előrehozott választások esetén előálló helyzetet szabályozza, mivel – Orban szerint – jelen pillanatban nincs pontos törvényi keret erre.

Erre azért is van szükség, magyarázta, mert ha esetleg a parlament megszavazza a bizalmatlansági indítványt, a kormány már nem adhat ki sürgősségi rendeleteket, és parlamenti eljárással sem lehet elfogadni az előrehozott választásokkal kapcsolatos szükséges intézkedéseket.

A kormányfő továbbra is úgy gondolja, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem tudja összegyűjteni a bizalmatlansági indítvány elfogadásához szükséges szavazatszámot, de ha mégis, „a PNL már meghozta a döntést, és nem fog bizalmat szavazni két kormánynak, hogy ezáltal kieszközölje az előre hozott választásokat” – fogalmazott.

Agerpres