Így is épült az elmúlt két évben Erdély

Október 19-én, hétfőn 17 órától rendezik az [arhitectura.6] építészeti szemle szabadtéri vándorkiállítás megnyitóját Székelyudvarhelyen a Márton Áron téren.

Az [arhitectura.6] építészeti szemle kitűzött célja kiemelni a kelet-erdélyi régió (Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Szeben és Vâlcea megyék) kortárs építészeti alkotásai közül a legkiválóbbakat. A 2020. évi építészeti szemlére a 6 megye ezer körüli létszámú építész-közössége 52 munkával jelentkezett. Ezek közül 24 alkotás Hargita és Kovászna megyei építész-irodák termése. A benevezett terveket négy építészből és egy szerkezetmérnökből álló zsűri bírálta el: arh. Șerban Țigănaș (Kolozsvár), arh. Mihai Drișcu (Jászvásár), arh. Kim Attila (Bukarest), arh. Dragomir Drăgan (Temesvár), ing. Marius Șoflete (Kolozsvár).

Végül Marosvásárhelyen szeptember 18-án hozták nyilvánosságra a különböző verseny-kategóriák (lakóépületek, középületek, közterek, épített örökség, belsőépítészet és díszletterv, bútor- és tárgydesign, meg nem valósult tervek, diáktervek) jelöléseit és díjazott alkotásait. A jelölések között udvarhelyi vonatkozású épületek is szerepeltek: ilyen a Schwarz Bistro, egy lakóház és egy iroda.

Az elmúlt két évben elkészült legjobb épületek képanyaga/tervei gondos előválogatást és díjazást követően kerülnek kiállításra. A tárlat Sepsiszentgyörgyről érkezik, október 19 és 26 között vendégeskedik Székelyudvarhelyen, a Márton Áron téren, majd Csíkszeredába, Gyergyószentmiklósra, Nagyszebenbe és Râmnicu Vâlceara vándorol tovább.

A szervezők közleményükben kérik a kiállításmegnyitóra érkezőkek, tartsák be az aznap érvényben levő járványügyi előírásokat.

Fotó: az arhitectura.6 Facebook-oldal