Így igazoltatnak a schengeni övezetben

Március 31-től kezdve megszűntek a légi és tengeri határellenőrzések Romániában, az állampolgárok határ- és vámellenőrzés nélkül utazhatnak más schengeni övezethez tartozó tagállamba a romániai repülőterekről és a tengeri kikötőkből. Így nem szükséges már a határrendészeti ellenőrző pontokon az útiokmányokat felmutatni – közölte a Hargita megyei rendőr-főkapitányság közleményében.

Amennyiben az utazás egy olyan országba irányul, amely nem része a légi és tengeri Schengen térségnek, például Anglia, Ciprus, Írország, Montenegró, Albánia és más balkáni országok, a határellenőrzés szabályai változatlanok maradnak, és az utazóknak az okmányaikat fel kell mutatniuk a határellenőrző pontokon.

A repülőtereken továbbra is jelen lesznek a határőrök, akik szúrópróbaszerű ellenőrzéseket és előre be nem jelentett rendőri intézkedéseket hajtanak végre annak érdekében, hogy ellenőrizzék az emberek személyazonosságát és jogállását, valamint megelőzzék és leküzdjék az esetleges illegális tevékenységeket.

A Románia csatlakozására vonatkozó új személyazonosítási eljárásokat március 31-től a következők szerint végzik:

A kiskorúak számára, hasonlóan a felnőttekhez, nem szükséges határellenőrzésen átmenniük a reptereken, közvetlenül a beszállókapukhoz mehetnek. Mindazonáltal az országból való kilépéskor ugyanolyan dokumentumokra lesz szükségük, mint eddig – tájékoztat az RMDSZ a honlapján.

Szükséges dokumentumok kiskorúak esetén:

Abban az esetben, ha a kiskorú egyik szülő vagy egy harmadik fél kíséretében utazik, akkor szükséges lesz ezentúl is:

Abban az esetben, ha a kiskorú elmúlt 16 éves és kísérő nélkül utazik, akkor a következőkre van szüksége:

A kiskorúakat kísérő személyeknek – a szülőkön vagy törvényes képviselőkön kívül – már nem kell fizikai formában bemutatniuk az erkölcsi bizonyítványt (certificat de cazier judiciar), azt a határőrség elektronikusan ellenőrzi.