Így értékelték a 2021-es év helyi pályázatait

Forrás: a városháza Facebook-oldala

Május 28-án, pénteken közzétették a városháza weboldalán a 2021-es év helyi pályázatainak eredményeit. Hét kategóriában lehetett pályázni. A civil szervezeteknek 490 ezer lejt, a sportpályázatokra 1,35 millió lejt különítettek el.

Az egyházaknak nyújtott támogatási program kerete 180 ezer lej volt. Esetükben a pályázati dokumentáció kiegészítése van folyamatban, az eredményeket június 28-án közlik.

A leadási határidő május 17. volt, először formailag, majd pedig tartalmilag értékelték a leadott pályázatokat. 

A tavalyi évhez képest fontos változás volt az, hogy a felszerelésekre kért összeg maximálisan a 30%-a lehetett a kért finanszírozásnak. Zörgő Noémi, a városháza szóvivője ezt azzal magyarázta, hogy a támogatás a 350/2005-ös számú (az általános érdekű nonprofit tevékenységekre kiutalt közalapokból való vissza nem térítendő finanszírozási rendjéről szóló törvény) és a 2021/77-es számú helyi tanácshatározat alapján történik. Előbbi pedig szabályozza az eszközvásárlást: csak kimondottan a megpályázott projekthez kapcsolódó eszközvásárlásra van lehetőség, amely a pályázati projekt célját szolgálja és beszerzése elengedhetetlen a projekt megvalósításában. A kiíró pedig meghatározhatja, hogy milyen arányú eszközbeszerzést ír elő, vagy dönthet úgy is, hogy nincs lehetőség egyáltalán eszközbeszerzésre. Hozzátette, az elmúlt években előfordult olyan, hogy a pályázók félreértelmezték ezt, és több esetben eszközvásárlásban merült ki egy-egy pályázat. 

Tizenhárom egyesület pályázott sport kategóriában, 

közülük az udvarhelyi teqballosok kérését utasították el, a maradék tizenkettő között pedig elosztották az 1,35 millió lejt. 

A civil szervezetek esetében 490 ezer lej volt a keret: 

egészséges életmódra 30 ezer, ifjúsági programokra 150 ezer, környezetvédelemre 30 ezer, kulturálisra 180 ezer, szociális tevékenységekre 100 ezer lej jutott. Egy kivételével minden kategóriában elosztották a tervezett keretet, a szociális tevékenységek esetében 100 ezer lej helyett 78.967 lejt osztottak ki. A maradékot később, a költségvetés-kiegészítéskor átcsoportosítják. 

A fent felsorolt öt kategóriába összesen 96 pályázat érkezett, közülük 83-ra különítettek el pénzt, négy nem is került a bizottság elé, mert nem voltak rendben a papírok vagy formailag nem feleltek meg a pályázat kiírásának, kilenc esetben pedig a bizottság utasította el a támogatást. A legtöbb pályázat, szám szerint 34 a kulturális kategóriába érkezett, a legkevesebb, 9-9 pedig a környezetvédelmi, illetve a szabadidős tevékenységet ösztönző és az egészséges életmód tudatosítását szolgáló tevékenységek kategóriákba.

A döntésnél a következő szempontokat vették figyelembe: mennyire szükséges és releváns a projet (25 pont), milyen a minősége és mennyire megvalósítható (40 pont), és számított az is, hogy a projekt résztvevőinek milyen korábbi tapasztalatai vannak, vonnak-e be partnereket (15 pont), ahogy a költségvetés és költséghatékonyság (20 pont) is elég fontos volt a döntéshozatalnál. 

Fellebbezni május 31. és június 2. között lehet, ezek eredményét június 3-án teszik közzé. Megtudtuk, már is van olyan pályázó, aki élt a lehetőséggel. 

A program futamideje június 5. és december 15. között zajlik, ebben az időszakban kell megvalósuljanak a támogatást kapott pályázatok.