Így döntöttek a választók

A Központi Választási Iroda (BEC) által hétfőn reggel bejelentett részleges választási eredmények szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a szavazatok 26,79%-át kapta a vasárnapi EP-választásokon, a Szociáldemokrata Párt (PSD) a 23,38%-át, az USR PLUS 2020 Szövetség a 21,40%-át.

További három párt érte el az 5%-os küszöböt: Victor Ponta Pro Románia pártja, Traian Băsescu Népi Mozgalom Pártja (PMP) és az RMDSZ. A PSD-vel kormányzó Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), amelyet Călin Popescu-Tăriceanu vezet, nem jutott be.

Ami a határon túli szavazást illeti, az USR PLUS 2020 Szövetség 41,42%-ot ért el, a PNL 31,34%-ot, a PMP 9,80%-ot, a PSD 3,09%-ot, a Pro Románia 2,86%-ot, az ALDE 1,22%-ot.

A BEC a 18.730 szavazókörzetből 18.705-ből központosította az eredményeket.

A referendum

első és a második kérdésre is elsöprő többséggel (81%) nyertek az IGEN szavazatok, tehát a választók nem akarnak megkegyelmezni a korrupcióért elítélt személyeknek, és nem akarják, hogy sürgősségi kormányrendelettel módosítsa a kormány az igazságügyi törvényeket.

Az országos választási kedv 49%-os volt, Hargita megyében valamivel kevesebb (47,38%), miközben az éllovas Kolozs és Ilfov megyében 60% fölötti értéket mértek. A referendum szavazólapjait jelentősen kisebb arányban kérték az urnáknál, 41%-os volt a részvétel, viszont Hargita megye az országos átlag felett teljesített a maga 45%-ával.

Külföldön

viszont felháborodást okozott, hogy bizonyos szavazókörzetekben órákat kellett várni, és így is ezrek maradtak a szavazókörzeteken kívül.

Nekünk nincsenek meg sem az anyagi, sem az emberi erőforrásaink, hogy lefedjük azokat a területeket, ahol nagyszámú román közösségek vannak” – látta be utólag a Teodor Meleşcanu külügyminiszter, aki hiába kérte a Központi Választási Irodától, hogy hosszabbítsa meg a szavazás időtartamát. A BEC döntése szerint 21 órakor már csak azok voksolhattak, akik abban a teremben tartózkodtak, ahol az urnák és a szavazófülkék voltak.

Meleşcanu szerint új választási törvényre van szüksége Romániának a külföldi szavazások lebonyolítása kérdésében, amely lehetővé teszi az elektronikus vagy a levélben elküldhető szavazást.

uh.ro/agerpres