Így állunk a vírusváltozatokkal az országban

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) tájékoztatása szerint augusztus elsejéig országos viszonylatban 2009 fertőzöttnél mutatták ki a koronavírus „aggodalmat keltő” változatainak valamelyikét.

A jelentés értelmében a jelzett dátumig 2610 szekvenálást végeztek, és a megvizsgált minták 77 százalékánál mutatták ki valamely aggodalomra okot adó variánst. Eszerint 1713 esetben az Alfa, 11 esetben a Béta, 23 esetben a Gamma, 262 esetben a Delta változatot azonosították.

Ez idáig 44 romániai haláleset köthető ezekhez a vírusváltozatokhoz: 27 áldozat az Alpha, három a Gamma, 14 a Delta variánssal fertőződött meg.

A 262, Delta variáns okozta igazolt eset 42%-a (110 eset) Argeş, Bákó, Brassó, Brăila, Botoşani, Călăraşi, Konstanca, Dolj, Ilfov, Iaşi, Olt, Teleorman, Temes és Bukarest megyékben regisztrált gócokban fordult elő az INSP tájékoztatása szerint. A 262 személy közül ötvenen voltak beoltva koronavírus ellen: hárman az első, negyvenheten a második adaggal is, írja az Agerpres.

Miben különböznek az alapvariánstól?

Hasonlóan a náthához, fejfájás, torokfájás, orrfolyás az első tünetei a Delta variánsnak – amit egyébként Indiában azonosítottak először, és a The New York Times-ban megjelent leírás szerint 40%-kal fertőzőbb az alfa variánsnál, amely eleve 50 százalékkal fertőzőbb, mint az eredeti, vuhani koronavírus.

Ez a brit adatokon is látszik: a Delta április elején a fertőzések egy százalékáért volt felelős a szigetországban, ami május közepére 70 százalékra ugrott, így mostanra minden bizonnyal teljesen kiszorította az alfát – derül ki a Bloomberg egészségügyi szakértőjének válaszaiból.

A Delta esetében a láz továbbra is gyakori, de a szaglás elvesztése már nincs az első tíz tünet között. Pfizer és az Astrazeneca oltása is hatásos a Delta (indiai) variánssal szemben, de az első oltást felvevőknek még csak a 10%-ánál tudta semlegesíteni a koronavírus Delta és Béta variánsát, a kétszer oltottak esetében azonban mindkét vakcinánál 95% volt ez az arány – olvasható a BBC egyik összeállításában.

Egyes brit tanulmányok szerint az Alfa variáns ellen 70%-ban bizonyult hatékonynak az AstraZeneca oltása, míg a Pfizer vakcinája 90%-ban. A klasszikus tünetek mellett a hidegrázást, étvágytalanságot és izomfájdalmat találták a leggyakoribbak között a londoni Imperial College kutatói.

A Béta és a Gamma variáns egy E484K nevű mutációt is hordoz, ami segít a vírusnak kikerülni az immunvédelmet, ha még nem sikerült dominánssá válnia, írja még a BBC.

A Gamma vagyis a brazil variáns a Baylor Orvostudományi Főiskola professzora, Peter Hotez szerint azért is „trükkös” változat, mert hasonló az antitestekkel szembeni ellenálló képessége, mint az Egyesült Királyságban jelenleg domináns Deltáé, ami június végére már a fertőzések 90%-áért volt felelős.

Ugyanakkor a dominánsabb vírusváltozatok képesek kiszorítani egymást, ahogy például a Delta tette az alfával az Egyesült Királyságban, vagy ahogy korábban az Alfa a vuhani változattal. A virológusok és a járványügyi szakemberek egyelőre nem biztosak benne, hogy a Gamma képes-e erre.