Igaz, hogy 300 km-re csavargott el, de volt papírja!

Részletek az elcsípett afgán menekültről. Honnan jött, vajon hová igyekezett?
Fotó: Helyi Rendőrség

Csütörtökön arról értesültünk, hogy egy afgán állampolgár Udvarhelyen próbált átszállni egyik autóból a másikba, amikor igazoltatták őt és a sofőröket a helyi rendőrök.

Kiderült, hogy menekültpapírjai vannak, sőt, a róla készült fényképen egy kijárási nyilatkozatot is maga elé tart, de az útvonaláról, szándékairól semmit sem tudtunk meg. Ahogyan tettének jogi következményeiről sem, ugyanis a helyi rendőrség átadta őt és az ügyet az állami rendőrségnek.

Ezekről az ismeretlenekről kérdeztük Gheorghe Filip Hargita megyei rendőrségi szóvivőt, aki pénteken nyilatkozott portálunknak.

– Egy nyitott rezsimben működő Rădăuți-i (Suceava megye) menekültközpontban volt elhelyezve az illető, és engedélye volt arra, hogy elhagyja a központot. Csakhogy azt mondta: a városba megy, ehhez képest 300 km-re jutott, feltételezhetően Nyugatra, mondjuk Németországba tartott, ahol, ugye, mégis jobbak a körülmények, mint nálunk. Romániában csak tartózkodási engedélye volt, a menekültjogi kérelme elbírálás alatt áll – közölte Filip.

A Sucsáva megyei város elhagyása miatt a menekültjogi hatóság előtt kell felelnie, a rendőrség nem büntette meg sem őt, sem a sofőröket a kijárási tilalom megszegéséért. Utóbbiakat azért, mert jóhiszeműen szállították az utast, nem felelhetnek annak tettéért, az afgán férfit pedig azért nem, mert volt nála kijárási nyilatkozata, így fennállt a törvényesség látszata. A szóvivő szerint nem nyilvánvaló a hamis nyilatkozat bűnténye, ehhez további kivizsgálásokra van szükség.

A helyi rendőrség fotóján különben tisztán látszik, hogy a 4. pontot (beteg, idős, kiskorú gondozása vagy rokon elhalálozása) ikszelte be és Tg. Secuiesc, azaz nem Székelyudvarhely, hanem a románul hasonló nevű Kézdivásárhely szerepel úticélként.