Idén sem szóbelizel, érettségiző!

Idén sem tartják meg az érettségi szóbeli vizsgáit a koronavírus járvány miatt – erről fogadott el sürgősségi rendeletet a kormány szerdai ülésén. Eszerint a román nyelv és irodalom, az anyanyelv és irodalom, az idegen nyelv szóbeli vizsgája és a digitális kompetenciák felmérése marad el, helyettük korábbi osztályzatokat fogadnak el a tanügyminisztérium által kidolgozott módszertan szerint – írja az Agerpres hírügynökség.

A sürgősségi rendelet megjelenésétől számítva 15 nap áll a szaktárca rendelkezésére az intézkedés alkalmazási módszertanáról szóló rendelet kiadására.

Hogy volt tavaly?

Anyanyelvből, román nyelv és irodalomból középfokúnak számított az a tanuló, akinek líceumi átlaga az adott tantárgyból 5 és 6,99 közötti volt, haladónak a 7 és 8,49 közötti átlaggal rendelkezők, és felsőfokú felhasználónak a 8,5 és 10 közötti átlaggal rendelkezők számítottak.

Idegen nyelvből A1-es minősítést lehet elérni 5 és 5,99, A2-est 6 és 6,99, B1-et 7 és 8,49, a B2-est 8,5 és 10 közötti átlaggal. A nyelvvizsgákat is elfogadták, amennyiben az érettségiző rendelkezett ilyennel.

Ugyanígy elfogadták az informatikai képességvizsgákat is. A digitális kompetenciákat a IX. és X. osztályban oktatott információs és kommunikációs technológia tárgyból (TIC) elért teljesítmény alapján számolták ki: kezdő szintet ért az 5 és 5,99, középfokút a 6 és 6,99, haladót a 7 és 8,49 közötti átlag, a felsőfokú szint eléréséhez pedig 8,5 és 10 közötti átlagra volt szükség. Azok a diákok, akik nem tanulták ezt a tárgyat, vizsgáztak – írja a Digi24.