Idén nem ér véget a Pulzus a táborzáró kiállítással

Változatosság, pozitivitás, közösség, minőség, inspiráció, szakértelem, nosztalgia és barátság – ezek a szavak jutnak a 11. Pulzus résztvevőinek eszébe, amikor a művésztelepre gondolnak.

A kiállítás előtti utolsó nap nézünk be a Spanyár-házba: kevesen vannak ébren, hosszú volt az éjszaka, ketten már tovább is utaztak, tudjuk meg Berze Imrétől, a Pulzus művésztelep szervezőjétől. 

Épp az utolsó ecsetvonások, utolsó simítások 

ideje van, többen már úgy tűnik, el is készültek az alkotásaikkal. 

Az udvar hátsó felében Kenny Rogers and The First Edition Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In) számának egy feldolgozása szól, oda megyünk először. 

„Reggel felkelek, még mielőtt a kávét odateszem, beteszem a zenét, ha lefekszem, kikapcsolom, egész nap megy. Dj vagyok, muszáj állandóan zenét hallgatnom” – magyarázza a dj-ként is tevékenykedő Fazakas Barna csíkszentkirályi festőművész, grafikus.  

Beismeri, Udvarhelyen még ennyit sosem maradt, csak átutazott, esetleg egy fél délutánt időzött Kadicsfalván. Úgy szokott telepekre járni, hogy a munka előtt turistáskodik egyet, felderíti a helyet, lefotóz egy csomó dolgot, „kapok valamit a helyszíntől, és azt próbálom belevinni a képeimbe is”, fogalmazza meg ugyanezt a Pulzus Facebook-oldalán is. Most nem így történt, mondja el nekünk, előre készült. 

Ukrán parlamenti verekedés inspirálta

Véletlen reneszánsz képekből inspirálódott, egy, az ukrán parlamentben történt verekedésről készült fotót választott: „gyönyörű beállításai vannak, van aranymetszés, spirál, minden” – áradozik róla. Az ukrán zászló színeit, a sárgát és a kéket választotta, és úgy próbálja őket alkalmazni, hogy ne legyen „agresszív” a kép, ugyanis „ő nem hisz a háborúban”, tisztázza. 

Előrébb, a filagóriánál a mezőkövesdi, jelenleg Egerben élő Balázs Péter keramikus, szobrász, természetművész és a Szabadkán született, most Patakfalván lakó Kis Endre festőművész dolgoznak. 

Balázs Péter kiállításra szánt alkotásai már elkészültek, így anyagokat szaggat, fáklyákat készít az „esti partira”. Egyébként hordódongákat illesztett össze facsapokkal, mutat rá az udvar közepén heverő két alkotásra. Nagyon egyszerű a két anyagot összerakni, hiszen nem idegen a kettő egymástól, az anyag formájából meg máris adódik egy lehetőség, magyarázza.  

„Nagyon jó, hogy vannak olyan anyagok, amik újra felhasználhatóak. Borvidékről jövök, felénk sokkal több ilyesmi hulladék van, bátorkodtam Imrétől hordódongát kérni, nem volt egyszerű” – teszi hozzá. 

Kis Endre vásznai zajos televízió-képernyőkké változtak. „Tüntetőleg készültek a médiazajra, amiben mostanában élünk”, magyarázza meg, hogy miért.   

„A médiába szűretlenül kerülnek be az információk, a beszédet leuralja a vírus, a háború, bármi, rengeteg a fake news, az emberek szakértőjévé váltak mindennek az elmúlt időszakban, és a kultúra mint téma, háttérbe szorult”, erre szeretnének reagálni a képei, melyeknek a Signal lost (Elvesztettük a jelet) nevet adta. 

Idén kicsit más lesz, mint eddig 

– tudjuk meg Berze Imrétől. A Piros Pont Egyesület Albert Orsolya szorgalmazására elindított egy projektet: a későbbiekben irodalmárokat kérnek fel, hogy a telep alatt elkészült műalkotásokból inspirálódva írjanak egy olyan irodalmi művet, amit az udvarhelyi színészek előadhatnak majd a képtárban. Ez valamikor szeptemberben várható, de addig is megnézheted, miket készített a Pulzus idei kilenc meghívottja, csütörtökön 18 órától ugyanis táborzáró kiállítás lesz a Képtárban. A művésztelepen készült alkotásokat Lőrincz Ildikó művészettörténész méltatja, a házigazda Miklós Zoltán múzeumigazgató lesz, a megnyitó zenei aláfestését Nifty bakelit válogatása biztosítja, írják a megnyitó Facebook-eseményében.

A tizenegyedik Pulzus alkotótáborba meghívott alkotók: Balázs Péter keramikus, szobrász, természetművész, az Eszterházy-egyetem Képzőművészeti Tanszékének egyetemi docense (Eger), Fazakas Barna festőművész, grafikus, a csíkszeredai Vámszer Géza Művészeti Népiskola tanára (Csíkszentkirály), Gagyi Botond festőművész (Kolozsvár), Hegyi Csaba festőművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának egyetemi docense, oktatási és minőségirányítási dékánhelyettese (Pécs), Kovács Kinga képzőművész (Nagyvárad), Kis Endre festőművész (Székelyudvarhely), M. Kiss Márta festőművész, művésztanár (Kisfalud, Szlovákia), Tasnádi József Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, médiaművész (Budapest), Varga Tünde festőművész, grafikus, a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem előadója (Pécs), illetve szervezőként Berze Imre szobrászművész, muzeológus (Székelyudvarhely).