Idén is lesz Roncsautóprogram

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter egy szerdai konstancai sajtóeseményen kijelentette, hogy a Roncsautóprogram és a Plusz Roncsautóprogram jelenleg még közvitán van, elindításuk a pályázati útmutatók véglegesítése és költségvetésük jóváhagyása után, a tavasz folyamán várható – számol be az Agerpres hírügynökség.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a két program pályázati útmutatóját pénteken bocsátották közvitára, és a minisztérium a törvényben megszabott tíz nap elteltével összesíti a beérkezett javaslatokat. Közben a kormány várhatóan jóvá fogja hagyni a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságának idei költségvetését. „Ahogy az előző években, idén is el bizonyosan el fogjuk indítani tavasszal ezeket a programokat” – tette hozzá.

Mennyi az annyi?

Amint a pénzügyminisztérium honlapján 2023 decemberében közvitára bocsátott sürgősségirendelet-tervezet állította, 2024-ben a Klasszikus Roncsautóprogramban 7.000 helyett legtöbb 3.500 lejes, a Plusz Roncsautóprogramban pedig 50.000 helyett 10.000 lejes vásárlási utalvány járt volna egy régi jármű leadásáért.

Miután a Romániai Gépkocsigyártók Egyesülete (ACAROM) nyílt levében fordult a kormányhoz, az RMDSZ ezzel kapcsolatban módosító javaslatával a klasszikus roncsautóprogramban marad a 7.000 lejes értékjegy, viszont eltörölték a 15 évnél régebbi bezúzott autók után járó ökobónuszokat. Elektromos autó vásárlása esetén 25.500 lejre csökken az állami támogatás.