Idén is a Mecsekben kezdődik a FesztiválszezON

Fotó: a Fishing on Orfű honlapja

Közkívánatra egy héttel később, június 29. és július 3. között rendezik a Fishing on Orfűt, mégis ez lesz nekem az első idén, így akár keretbe is foglalhatjuk a szezont, ugyanis bevált a tavalyi recept, augusztus végére is összetrombitálják az alter-rajongókat a Panoráma Kempingbe, ahol Kispál on Orfű lesz a nyár, augusztus utolsó hétvégéjén.

Nehéz méltatni évente egy olyan fesztivált, amelyik mindig teltházas. Márpedig a Fishing bérleteit, amint piacra dobják Mikuláskor, szinte pár napon belül elkapkodják. A zenei program tavaszi meghirdetése után megjelenő napi jegyek is hasonló sorsra jutnak, mint ahogy a kiparcellázott sátorhelyek is. Szóval eladja magát a fesztivál, amiben a színfalak mögött egész éves kemény meló lehet. Mert, ha elsőre úgy is tűnik, hogy itt semmi sem változik, mégis

képesek megújulni évről évre.

Most például erdei kempinggel készülnek, ahol a kényelem találkozik az eldugott erdei szállások varázsával. Ez hat tábort foglal magába a fesztivál feletti erdőben, ahol a csenden és a nyugalmon kívül exkluzív, matraccal és árammal ellátott, előre felállított sátrak várják a madárcsicsergős erdei környezetre vágyókat.

De ne felejtsük, hogy még mindig ez az egyetlen zenei fesztivál, ahol beúszhatsz a backstage-be, vagy ahol elmehetsz sör- vagy fröccstúrára kedvenc zenészeddel, idei túravezetők a Csaknekedkislány, Lázár tesók, P.A.S.O., Livius, és Szűcs Krisztián. Ezek a túrák azok a programok, ahol nem csak elhangzanak a világslágerek magyarul, hanem születnek is.

A Fishing tényleg az a fesztivál, ahol gondoskodnak arról, hogy a délutáni zenei programokig se unatkozz, most már kalandtúrára is benevezhetsz, hogy megfejtsd az öreghegyi kunyhó rejtélyét: egy óra áll rendelkezésedre, hogy kijuss az elhagyatott falak közül. Ha pedig kijutottál, megízlelheted az igazi szabadságot, a helyi cidert és a páratlan kilátást. Vagy ha kisajtolt az előző éjszaka és a sátorra tűző nap nem enged pihenni, akkor alternatívaként feltöltődhetsz egy diófa árnyékában madárcsicsergés mellett, fröccsel a kézben, a legfinomabb házi sajtokkal, kézműves fagyival és kemencében sült pizzával, korlátlan étel és ital fogyasztással a Chill out Kovácsszénáján programon.

Népszerű helyszín a Gyerekbirodalom is, ahova napközben beadhatjátok a gyerekeket, az állandó foglalkozások és programok mellett idén a Hangoló gyerekszínház előadásait is figyelemmel követhetik a lurkók.

Eddig is feltűnő volt, hogy a többi fesztiválhoz képest sokkal kevesebb a szemét, ami nem biztos, hogy igaz, csak annak tűnt. Mindez azért, mert gyakrabban gyűjtik, már a helyszínen szelektálják. A környezettudatosságot tovább is fejlesztették a szervezők: idén már csak repoharakat, valamint 100%-ig lebomló PLA-ból készült feles- és borospoharakat használnak. A melegkonyhás kitelepülők sem használhatnak műanyagot, helyette fa és papír eszközök segítségével lehet étkezni náluk. Természetesen

nem mehetünk el a zenei program mellett

sem, hisz még mindig vannak olyanok, akik a koncertekért mennek fesztiválra. Itt aztán mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő előadókat a Kalákától a Hiperkarmáig, a 30Y-tól a Lazarvsig,  hisz a nagyszínpadok alter húzónevei mellett a szervezők tematikus napokkal is előrukkolnak.

Hivatalosan 132 koncert szerepel a programban. Hivatalosan, ugyanis közismert, hogy Csoki & Hipo meg szokott lepni valamelyik vizesblokkban egy gerillakoncerttel. A fesztivál honlapján megtalálható a teljes koncertlista napi bontásban, én természetesen idén is az erdei tisztáson levő fokhagyma sátort és a Borfalu színpadját ajánlom leginkább, igazi zenei csemegékre lehet ott lelni. Aki nem hiszi, bogarásszon a FOO Archívumában, ugyanis a 13 év fellépései ott vannak csokorba szedve. Hangolódásnak is tökéletes!

Remélem, június 29-én délelőtt idén is sok ismerős arcot fogok látni a kapunyitásra váró sorban és sok hargitai rendszámú autót a parkolóban.