Ideiglenesen felfüggesztik az oltást az egyik AstraZeneca-szállítmánnyal

Folytatódik az oltáskampány az országban, de egyelőre nem használják azt a több mint négyezer adag AstraZeneca vakcinát, amelyik ugyanabból az oltóanyag szállítmányból származik, amelynek használatát Olaszországban is felfüggesztették – közölte csütörtök este az oltási kampányt koordináló országos bizottság.

Miután Szicíliában két személy is elhunyt az oltást követően, Olaszország ideiglenesen felfüggesztette az ABV 2856-os sorszámú AstraZeneca vakcinaszállítmány felhasználását.

Ebből a szállítmányból mintegy 81.600 dózis érkezett Romániába, amiből 77.049 adagot használtak fel Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Botoşani, Krassó-Szörény, Kolozs, Dolj, Galac, Gorj, Hunyad, Iaşi, Máramaros, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Szilágy, Szatmár, Suceava, Temes, Vâlcea és Vaslui megyében.

Az olaszországi eset után a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) úgy döntött, a megmaradt 4.257 adagot félreteszik, ideiglenesen felfüggesztik az oltást ezekkel, amíg az Európai Gyógyszerügynökség le nem zárja a kivizsgálást az ügyben. A félretett vakcinákat átmenetileg Bákó, Bihar, Botoşani, Dolj, Gorj, Iaşi, Neamţ, Suceava, Temes, Vâlcea, Vaslui és Craiova megyében tárolják.

A bizottság kihangsúlyozta: a döntés kizárólag csak a „rendkívüli óvatosság” jegyében született meg az Olaszországban történtek nyomán, semmilyen tudományos ok nem teszi szükségessé az oltóanyag visszavonását.

Hozzátették, a többi vakcinaszállítmányból származó oltóanyagokkal folytatódik az immunizáció, így ez nem okoz fennakadást a rendszerben. Mindenki akkor és ott kaphatja meg az oltást, amikorra és ahová előjegyezték.

Súlyos mellékhatásai voltak az AstraZenecának

Az Európai Gyógyszerügynökség egy másik, 1,6 millió dózist tartalmazó, ABV 5300-as sorszámú AstraZeneca szállítmánnyal kapcsolatban is kivizsgálást indított, miután a vakcina beadása után elhunyt egy 49 éves ápoló Ausztriában, Zwettl városában, véralvadási zavarban. Egy másik érintett 35 éves ápoló szintén ugyanazon településen lett rosszul, tüdőemboliát kapott, de már jobban van.

Dániában szintén trombózisos betegeket jelentettek azok közül, akiket beoltottak, és egy esetben halálozás történt.

Az európai hatóságok az eseteket követően azonosították a szállítmányt és azokat az országokat, ahova jutott a kérdéses dózisokból. A 17 ország között van Ausztria, Bulgária, Ciprus, Dánia, Észtország, Franciaország, Görögország, Izland, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország és Svédország. A mellékhatások jelzése után 9 ország fel is függesztette az immunizálást az ebből a szállítmányból származó oltóanyagokkal, Románia nem kapott ebből a szállítmányból – nyomatékosította Andrei Baciu egészségügyi államtitkár.

Kijelentette, továbbra is ajánlott az AstraZeneca vakcinával történő beoltás, mert az előzetes adatok és vizsgálatok alapján nincs ok-okozati összefüggés az AstraZeneca oltóanyagával történő immunizálás és az ezt követő feltételezett mellékhatás között. Európai szinten 5 millió adagot adtak be, Romániában tegnapig körülbelül 208.000 adagot. Továbbra is figyelemmel kísérik az eseményeket, és várják a tájékoztatásokat az Európai Gyógyszerügynökségtől – tette hozzá az államtitkár.

Az uniós ügynökség is hangsúlyozta, hogy a vérrögképződés, vagy az ahhoz hasonló esetek kialakulása nem szerepel az AstraZeneca vakcina előzetesen jelzett mellékhatásai között, ezeknek az eseteknek a száma nem haladja meg az általános adatokat. Március 10-ig összesen 30 ilyen esetet jelentettek közel 5 millió AstraZeneca oltóanyagával Európában beoltott ember közül. A vérrögképződéses esetek kivizsgálása folyamatban van – tették hozzá.

MTI, Agerpres
Kiemelt kép: ILYÉS Zalán