Ide megy a megye pénze

Elbírálták a beérkező pályázatokat, és elosztották a jövedelemadó visszajáróját a megyei tanácsnál. Keresztúron vágópont, Fenyéden óvoda, Udvarhelyen inkubátorház épül.
Fotó: SZABÓ APOR

Kiértékelte a civil szervezetek, sportegyesületek számára meghirdetett pályázatait a Hargita megyei tanács, és elkezdte megkötni a pályázókkal a szerződéseket, jelentette be Bíró Barna Botond alelnök csütörtökön.

Nem érkezett be annyi pályázat, mint a tavaly, amikor hatszázat is meghaladta a kérelmek száma, idén 494 pályázat érkezett a nyolc kategóriában, ebből 377-et támogat a megyei önkormányzat, 1.940.000 lej összértékben. Bíró Barna Botond a kevesebb igénylést azzal indokolja, hogy az országos költségvetés kései elfogadása miatt csak július 1. után megvalósítandó programok támogatása jöhetett szóba.

Családoknak szóló pályázatok: a 33 beérkezettből 24-et támogatnak 70.000 lejes összértékben.

Turisztikai pályázatok: a 17-ből 12-őt 100.000 lejes összértékben.

Népviseleti pályázatok: 56-ból 37-et 160.000 lejes összértékben.

Önkéntes tűzoltó egyesületeknek kiírt pályázatok: 42-ből 39-et 300.000 lejes összértékben.

Ifjúsági tevékenységeket támogató pályázatok: 112-ből 80-at 250.000 lejes összértékben.

Román közösségek számára kiírt kulturális pályázatok: 12-ből 11-et 60.000 lejes összértékben.

Általános kulturális pályázatok: 102-ből 74-et 350.000 lejes összértékben.

Sportpályázatok: 120-ból 100-at 650.000 lejes összértékben.

A pályázati pénzekből valósulhat meg a Mária-út kijelölése Farkaslaka és Zetelaka között, a ditrói Szent-Anna forrás felújítása, “a faluvégi bánatos királylány” kútjának és környékének a rendbetétele Nagygalambfalván. Többen kézzel hímzett és varrott népviseletekre pályáztak, de nem a tűzoltók. Ők létrákat, szivattyúkat, fényszórókat, és láncfűrészeket vásárolhatnak majd. Sok eseményt is támogat a megyei önkormányzat: a madéfalvi hagymafesztiváltól a felsősófalvi palacsintafesztiválig.

A sport világában a Hargita megyei labdarúgó egyesület bírói díjainak kifizetését segítik, a Hargita Gyöngye Ralit, Novák Károly Eduárd felkészülését a 2020-as paralimpiára. Az udvarhelyiek közül az Asztalitenisz Klub, a Futsal Klub, a birkózók és a Vasas Femina több pályázatát is pozitívan bírálták el. Az alelnöktől megtudtuk, a megemelt 650.000 lejes, sportpályázatokra szánt keret is kevésnek bizonyult, körülbelül 1.100.000 lejre lett volna igény.

Idén sem sikerült elérni, hogy ne az utolsó két-három napban tegyék le a pályázatok kilencven százalékát, ezért félnek a jövőtől is, ugyanis ez a jelenség keresztül húzhatja azt a tervüket, hogy a következő évben már online hirdessék meg a pályázatokat.

„Abból a szempontból lenne egy óriási könnyítés, hogy a legnagyobb volumenű irat, amit fel kell töltsön egy civil szervezet, az a jogi státusának igazolása. Azon dolgozunk, hogy úgy készítsük el a platformot, hogy minden civil szervezet tudjon beregisztrálni, és amikor egy-egy kiírásra pályázni szeretne, akkor ha már egyszer feltöltötte az alapító okiratait, ne kelljen még egyszer, csak aktualizálni, ha változás van” – magyarázta a megyei önkormányzat alelnöke. Akkor fogják ezt elindítani, ha garancia lesz arra, hogy a feltöltés magas intenzitása nem fogja megölni a rendszert. „Ha itt is az utolsó pillanatban kezdi mindenki egyszerre feltölteni a dokumentumokat, és a rendszer meghal, hogyan fogjuk ezt kezelni?” – tette fel a kérdést.

A pályázati pénzből megvalósított rendezvények után a pályázók nagyon kell figyeljenek az elszámolásra. „Annak alapján kell elszámolni, ami a szerződésbe van csatolva. Azért mondom el, mert a pályázó benyújtja a költségvetési tervekkel a pályázatát, de az alapján, amelyet az elbíráló bizottság meghatároz, újra le kell, hogy tegye a költségvetését. Sokszor tévednek, és a pályázat benyújtásakor meghatározott költségvetés-tervezet alapján számolják el a költségeket. Mi nem fizethetjük ki akkor a teljes összeget, csak azt, ami benne van a szerződés csatolmányaként letett költségvetésben. Arra is oda kell figyelni, hogy a program lejárta után, harminc napon belül le kell adni az elszámolást” – ecsetelte. A tanács az elszámolás leadása után 30 nappal ki kell, hogy fizesse a szerződésbe foglalt összeget.

28,5 millió lejt kap a megye

a személyi jövedelemadó visszaosztásából – számolt be arról is Bíró Barna Botond. Ebből közel 11 millió lejt Udvarhelyszék, ugyanennyit Csíkszék, a maradékot Gyergyó és környéke. Idén egységesen az ország összes megyéjének 28,5 millió lejt osztottak vissza, ez Hargita megye számára előnyös, hiszen átlagosan 16-18 millió lejnyi jövedelemadót termel, míg Kolozs megye is ennyit kap vissza az átlagosan termelt 50 millióból.

Ebből a legjelentősebb összeg, 1,2 millió lej Székelykeresztúrra vándorol egy vágópont megépítésére. „Lehet, úgy tűnik, hogy egyes önkormányzatok többet, egyes önkormányzatok kevesebbet kaptak, de ha hozzátesszük azt is, hogy hol épülnek megyei utak, mivel száll be még a megyei önkormányzat, úgy mint Udvarhelyen az inkubátorházba, akkor kiegyenlítődnek a dolgok” – mondta Bíró Barna Botond. Ugyan nem az jövedelemadó visszaosztásából kapott összegből, 1,2 milliót szavaztak meg a kisiparosoknak építendő inkubátorház önrészébe.

A visszaosztás utáni összegből többek között a fenyédi óvoda megépítésére 170.000 lejt, a homoródszentmártoni kultúrotthon felújítására 200.000 lejt, a szentegyházi kórház gyermekosztályának modernizálására 100.000 lejt, keményfalvi járdaépítésre 150.000 lejt, az agyagfalvi emlékmű restaurálására 100.000, a parajdi Áprily Lajos Általános Iskola felújítására 500.000 lejt különítettek el.