Frissítve: Huszonötre emelkedett a halálos áldozatok száma

Csütörtök este négy személlyel nőtt a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma az országban – közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport csütörtök este.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint belehalt a fertőzésbe egy 56 éves, Dâmboviţa megyei férfi, aki hemodialízisre szorult, és eredetileg a bukaresti Floreasca sürgősségi kórházban kezelték, majd 23-án – amikor igazolódott nála a koronavírussal való fertőződés – átszállították a Victor Babeş járványkórház intenzív osztályára.

Meghalt egy 49 éves, Temes megyei férfi is, aki nem volt kórházi kezelés alatt. A férfi 20-án jelentkezett a temesvári kórház sürgősségi osztályán, ahol akut tüdőgyulladással diagnosztizálták, és szakorvosi vizsgálatot javasoltak neki. A páciens azt állította, hogy nem járt külföldön, és nem került kapcsolatba fertőzött személlyel. Másnap a temesvári járványkórházban megerősítették a diagnózist, de nem utalták be. Március 24-én állapota rosszabbodott, mentőt hívtak hozzá, és mintát vettek a COVID-19-re, de nem vitték kórházba. Csütörtökön beigazolódott a koronavírussal való fertőzés, és aznap meg is halt. A férfi krónikus beteg volt (reumatoid artritisz, magas vérnyomás).

A harmadik áldozat egy 70 éves, Neamţ megyei nő, akit hemodialízis-kezelés miatt utaltak be a Piatra Neamţ-i kórházba. Március 25-én rosszabbodott az állapota. Felmerült a koronavírus-fertőzés gyanúja, ezért mintát vettek tőle, de még aznap meghalt. A teszteredmény csütörtökön pozitív lett.

A negyedik elhunyt egy 45 éves, Arad megyei férfi, akinél 25-én mutatták ki a koronavírust és még aznap életét vesztette, miközben a mentővel a temesvári járványkórházba vitték.

Péntek reggel egy 80 éves, Bákó megyei nő haláláról adott hírt a Stratégiai Kommunikációs , akit a iaşi-i járványkórház intenzív osztályán ápoltak. A betegnél március 25-én mutatták a koronavírus jelenlétét, és másnap halt meg. A nő szívelégtelenségben és pitvarfibrillációban is szenvedett.

Frissítés (19.30):

Meghalt pénteken egy koronavírussal fertőzött, 81 éves férfi Bukarestben. Ő volt a 25-ik, bizonyítottan koronavírussal fertőzött személy Romániában, aki nem élte túl a betegséget.

Az idős embert március 26-án utalták be a fővárosi Szent József kórházba, majd a járványtani intézetbe szállították át, ahol intenzív terápiás osztályra került. Egyelőre nincsenek információk arról, hogy szenvedett-e más betegségekben.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 27-ei híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!