Huszonhétből három jött össze Udvarhelynek

Három megyében és a fővárosban véglegesítette a fejlesztési szaktárca az Anghel Saligny közművesítési programból finanszírozott nyertes pályázatok listáját, közöttük a Hargita megyei beruházásokat is közzétette a minisztérium honlapján.

Az Anghel Saligny közművesítési program révén a szaktárca olyan alapvető közművesítési munkálatokat finanszíroz, mint a víz-, szennyvíz- és gázhálózat kibővítése, vagy az utak és hidak korszerűsítése.

Azok a települések, ahonnan több kérés is érkezett, egy prioritási kritériumrendszer szerint nyertek finanszírozást. „Elsőként az ivóvíz bevezetését biztosítjuk, majd a szennyvízhálózat kiépítését. Utat csak ott korszerűsítünk, ahol a két alapvető közszolgáltatás be van vezetve, ezzel elkerüljük azt, hogy a frissen leaszfaltozott utat később felmarják a vízvezeték behelyezéséhez” – olvasható Cseke Attila miniszter nyilatkozata az RMDSZ közleményében.

A 65,5 milliárd lejes költségkeretből Hargita megye 1 milliárd lejt kapott 104 beruházás kivitelezésére. A teljes lista itt megtekinthető.

Székelyudvarhely az Ugron Gábor utca befejezésére 3,5 millió lejt, az Eminescu és Dózsa utcákra 2,5 millió lejt, a Kisköved utcai betonplacc felújítására 7,8 millió lejt hagytak jóvá. Az elnyert összeg ugyan meghaladja az eredetileg garantált 10 millió lejt, azonban a – polgármester által sokat emlegetett – 27 utcát magába foglaló, 50 millió lejes álomhoz képest messze elmarad.