Húszmillió eurós segély jár a gabonatermelőknek

Húszmillió eurós gyorssegélyt kapnak a vámmentesen beáramló ukrán gabona miatt nehéz helyzetbe jutott hazai termelők – döntött erről csütörtöki ülésén a Ciucă-kabinet.

Dan Cărbunaru kormányszóvivő elmondta, a kormányülésen elfogadott határozat szerint a támogatást azok a termelők igényelhetik, akiknek 2023. február 1-jén volt raktáron saját termésből származó búzájuk, amit 2022-ben arattak le.

A mezőgazdasági és kifizetési ügynökség által megállapított összeget szeptember 30-ig kapják meg a gazdák.

A kormányszóvivő elmondása szerint a húszmillió euróból tízmillió eurót az Európai Bizottság biztosít, tízmillió eurót pedig a mezőgazdasági minisztérium költségvetéséből különítenek el.

Arra a kérdésre, hogy készül-e a kormány a Szociáldemokrata Párt (PSD) kérésének megfelelően az ukrán gabona behozatalának ideiglenes felfüggesztésére, Cărbunaru kijelentette: a kabinet jelenleg egyeztet az Európai Bizottsággal. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kormány „az uniós szabályok betartása mellett döntött”, aminek köszönhetően „kedvező az alkupozíciója” a Brüsszellel folytatott tárgyalásokon.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy több kelet-európai tagállam – köztük Románia – kormányfője közös levelet juttatott el az Európai Bizottság elnökének azt kérve, hogy a brüsszeli testület intézkedjen az Európába vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak károkat okozó ukrán gabona ügyében. Ursula von der Leyen pedig válaszában közölte, hogy az Európai Bizottság most egy második, 100 millió euró értékű pénzügyi támogatási csomag bemutatására készül.

Cărbunaru elmondása szerint a romániai termelők évente hárommilliárd eurónyi uniós támogatást kapnak, ugyanakkor a közös piacra vonatkozó szabályokat valamennyi tagállamnak be kell tartani. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a kormány egységes álláspontot képvisel az ukrán gabona ügyében.

Agerpres