Huszadára csökken az elhalálozási kockázat, ha beoltottak

Az oltások hatékonyságát vizsgáló felmérés eredményeit közölte a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV). A felmérés 2021 februárja és májusa között készült, amikor a koronavírus alfa változata volt a domináns az országban, a vizsgálat alapjául több mint 1,7 millió 16 éven felüli személy mintegy 2,7 millió pozitív és negatív teszteredménye szolgált.

Az adatokból kiderült, hogy a vakcina első dózisának felvételétől számított 14 nap után már 50 százalékkal csökken a kórházba kerülés és az elhalálozás kockázata.

A teljeskörű beoltás kevesebb mint ötödére csökkentette a megfertőződés kockázatát, kevesebb mint tizedére a kórházba kerülés valószínűségét, tizennegyedére az intenzív osztályra kerülés és huszadára az elhalálozás kockázatát.

A felmérés eredményei szerint az oltatlan személyek körében a következő adatokat jegyezték: 5.000 teszteredmény után 659 megfertőződés, 167 kórházi kezelést igénylő eset, 10 intenzív terápiás ellátást igénylő eset, 27 elhalálozás. A vakcina első dózisát felvevők körében jegyzett adatok ugyancsak 5.000 teszteredmény után (az oltástól számított 14. nap után): 404 megfertőződés, 87 kórházi kezelést igénylő eset, 4 intenzív terápiás ellátást igénylő eset, 10 elhalálozás. Ugyanakkora mintavételből a teljeskörűen beoltottak körében jegyzett adatok: 69 megfertőződés, 14 kórházi kezelést igénylő eset, 0,9 intenzív terápiás ellátást igénylő eset, 1,6 elhalálozás.

Az egyes vakcinatípusok közül egyébként a Spikevax/Moderna bizonyult a leghatékonyabbnak a második dózis beadása utáni 14. naptól kezdődően, 93,1%-ban megvédte a beoltottakat, a Comirnaty/BioNTech Pfizer 84.1%-ban, a Vaxzevria/AstraZeneca 71.1%-ban volt hatékony. A Janssen (Johnson & Johnson) vakcinával való oltás csak 2021. május 4-én kezdődött el Romániában, így ezzel kapcsolatban nem állt rendelkezésre elegendő adat május 31-éig. Ennek az oltóanyagnak a hatékonyságát egy későbbi felmérés vizsgálja majd.

Agerpres
Kiemelt kép: ILYÉS Zalán