Húsz perc alatt eldőlt minden

Bálint napján bebizonyították a tanácsosok, hogy lehet cirkusz és mellébeszélés nélkül is.
Fotó: Gál Előd © uh.ro

Húsz perc alatt lezavarták, és ellenszavazat nélkül fogadták el mind a négy napirendi pontot a helyi tanács rendkívüli ülésén, amelyet február 14-én, csütörtökön tartottak. Mivel Hajdó Csaba hiányzott, Derzsi Lászlót jelölték, és választották meg ideiglenes ülésvezetőnek.

Elsőként a város erdőalapjából értékesíthető faanyag kiindulási árát szabályozták. Azért volt sürgősen szükség a tanács határozatára, mert különben lemaradnak a február 28-án tartott árverésről. A városháza munkatársa megjegyezte, hogy tavaly nyár óta csökkent a fa ára, ezt tükrözik a javasolt kiindulási árak is, amelyek fajtától és a vágás módjától függően 55 lej és 300 lej között mozognak.

A második és a harmadik napirendi pont a Székelytámadt vár felújítási projektjére vonatkozott. Módosítani kellett két korábbi határozaton, mert hiba csúszott a számításokba. A kétszázalékos önrész jelentősen csökkent, 450 ezerről 425 ezer lejre, de ez ne tévesszen meg senkit. Nem fog kevesebbe kerülni a felújítás, a különbséget az el nem számolható és az előre nem látható költségfejezetekhez csoportosították át, a pályáztató kérésére.

A vár alatti Tó utca hosszát is módosítani kellett a tervekben, ugyanis 100 méter helyett csak 70 métert jegyeztek fel. Ennél a pontnál Derzsi rutinból rákérdezett, hogy van-e módosító javaslat. Mármint az utca hosszára? – kérdezett vissza egyik kollégája, amire nevetgélés közepette lezárták a vitát, és megszavazták az „új tényállást”.

Végül, az új ifjúsági (ANL) lakások tervében is formai kiigazítás történt: a pályáztató kérésére a címben és a projektleírásban mindenhol ki kellett cserélni a „Cserehát zóna ötös blokk”-ot a „Kiss Gergely 1-3”-ra.

Különfélék napirendi pont hiányában berekesztették az ülést, Venczel Attila jegyző viszont adott egy házi feladatot a tanácsosoknak. Voltak ugyanis lemondások az Urbana közgyűléséből, ezeket tudomásul kell vennie a tanácsnak, és más személyeket kell kinevezni a következő tanácsülésen. Bíró Edith pedig – jó szokása szerint – meghívást intézett a jelenlévőkhöz, tudniillik vasárnap 12 órakor székely zászlót avatnak a bethlenfalvi katolikus templomnál.