Húsvétra abrakolták a bárányokat, de a medve ette meg őket

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség a szombatról vasárnapra virradó éjszaka RO-Alert üzenetben figyelmeztette a lakosságot egy medve jelenlétére a Siménfalva községhez tartozó Nagykadácson, írják közleményükben. 

Hétfőn az Agerpresen arról írnak, hogy egy medve 42 juhot ölt meg vasárnap este Nagykadács egyik gazdaságában, emellett több más állat is megsérült. A támadás a gazdaság egyik épülete mögött, a lakott területtől mintegy 50 méterre történt.

Valójában már pénteken elkezdődött a történet, 

tudtuk meg Siménfalva polgármesterétől, Nagy Jánostól hétfő reggel. Pénteken, és nem vasárnap este okozta a kárt a nagyvad, a következő két éjszaka már készenlétben várták a hatóságokkal az érkezését. 

Pénteken még nem értesítették az 112-t a károsultak, helyette valahogy elkergették a medvét, ami szombat éjjel visszatért, de ekkor már többen is várták. Tudták, ha egyszer ott volt, jól lakott, akkor másnap és a harmadik este is visszajön. Kint voltak a csendőrök is a helyszínen, ekkor már a 112-t is riasztották, lövéseket is leadtak, így sikerült elriasztaniuk a vadat. Vasárnap éjjel ismét várták, volt altatólövedékük is, hogy elkábíthassák és elszállíthassák, szükség esetén – ha agresszív lett volna vagy támad a medve – a polgármester a kilövésére is adhatott volna engedélyt, magyarázta. Viszont a második este hiába várták a vadállatot, amely pénteken 

pont a javát szedte a gazdaságnak.  

42 juh lett az áldozata: 12-14 nagy juh, a többi bárány. „Pont a javát szedte, külön voltak szedve azok, amiket most abrakoltak húsvétra”, részletezte a polgármester. Hogy pontosan mekkora a kár, azt nem tudta megmondani, mivel még most készül a kárfelmérés, de egy gyors számítással nagyjából 13.000 lejt saccolt. 

Van esélye a kártérítésre a pórul járt gazdának, válaszolta a kérdésünkre a polgármester, van egy alapuk, amely többek között tűzesetekre, medvetámadásra van szánva. A tavaly is volt egy hasonló medvetámadás, akkor is megtérítették a gazdának a kárt, most is ezt tervezik. De emlékeztetett, hogy az állam kellene kárpótolja, „csak hát nagyon nehezen mennek ezek a dolgok”. 

Jelenteni a kárt a hatóságnak viszont minden esetben ajánlott, sőt, ha valaki medvét lát, akkor is tárcsázza az 112-t, hangsúlyozta a polgármester, „hogy legyen nyoma, mekkora veszélyek vannak”. 

A kiemelt kép illusztráció