Humorista elnöke lett Ukrajnának

Volodimir Zelenszkij humorista TV-sztár fölényesen utasította maga mögé az ukrán elnökválasztás második fordulójában Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt – írja az MTI hírügynökség.

Zelenszkij a voksok mintegy háromnegyedét megszerezve győzte le Porosenkót. Az elemzők szerint nem is annyira a showman népszerűsége, mint a volt elnök népszerűtlensége indokolta a nagy különbséget. Sok szavazó a romló életszínvonal, a korrupció és a megoldatlan kelet-ukrajnai konfliktus miatt szavazott a hivatalban levő államfő ellen – magyarázta Fedinec Csilla, az MTA Társadalomtudományi Kutatóintézetének munkatársa az M1-nek.

Az új elnöknek elsők között gratulált Donald Trump és számos európai vezető is, köztük Klaus Iohannis román államfő és Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő, akik a nemzetközi kapcsolatok javulását remélik tőle. Porosenkót korábban azért is érte éles bírálat a szomszédos országok részéről, mert az ukrán nyelv kizárólagosságát hirdető, a kisebbségi nyelveket elnyomó törvényt támogatott.