Hozzáférhetnek a rokonok az elhunyt beteg orvosi adataihoz

A hozzátartozók, az örökösök és rokonok hozzáférhetnek az elhunyt beteg orvosi adataihoz, ha csak a páciens korábban nem rendelkezett írásban ennek az ellenkezőjéről. Az erről szóló sürgősségi rendeletet szerdai ülésén fogadta el a kormány.

A módosítás célja, hogy megkönnyítsék a családtagok hozzáférését a páciens bizalmas adataihoz, például olyan esetekben, amikor a beteget eszméletlen állapotban szállították be az egészségügyi intézménybe, ahol később meghalt.

A jogszabály szerint a diagnózissal, a gyógyszeres kezeléssel és az elvégzett vizsgálatokkal kapcsolatos információkhoz való hozzáféréshez kérvényt kell benyújtani az egészségügyi intézmény vezetőségéhez.

Amint arról a Maszol korábban beszámolt, a Nép Ügyvédje egy Kovászna megyei nő esete nyomán fordult az egészségügyi minisztériumhoz. A nő fia tavaly közlekedési balesetet szenvedett, a kórház pedig arra hivatkozva tagadta meg a fiú diagnózisával és kezelésével kapcsolatos dokumentumok kiadását, hogy azok bizalmas információk és az érintett nem adott felhatalmazást, hogy ezeket átadják az édesanyának. Az Egészségügyi Minisztérium az ombudsmannak adott válaszában közölte, hogy sürgősségi rendelettervezetet terjeszt a kormány elé a betegek jogairól szóló, 46/2003-os törvény módosításáról.

Maszol, Agerpres
Kiemelt kép: illusztráció, Egyed Ufó Zoltán