Hozzád szólnak, ha tizedikes, tizenegyedikes, vagy végzős vagy, és van egy ötleted

Fotó: GÁL ELŐD

2023-ban is megszervezi Vállalkozz okosan nevű ötlet és üzleti terv vetélkedőjét a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium és a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ).

A verseny sikeréről árulkodik Jakab Áron Csaba szervező, a SZMVSZ elnöke szerint, hogy a vetélkedőjük bekerült az Oktatási Minisztérium versenynaptárába, így nem volt kérdés a verseny negyedik alkalommal történő megszervezése.

Néhány dolog változik,

például, hogy először lesz kétnapos a vetélkedő – jelenti ki Sipos István szervező, az iskola történelem szakos tanára, és szaktanfelügyelő, aki tavaly csatlakozott a szervező csapathoz, akárcsak Fülöp Attila, igaz, ő külsős társszervezőként, hiszen a Kós Károly Szakközépiskolában tanít.

A versenyt most is 10., 11. és 12. osztályos romániai, magyar nyelven tanuló diákoknak hirdetik meg, akik kétfős csapatokba szerveződve, egy felkészítőtanárral kiegészülve jelentkezhetnek majd, jelentkezésükkel elküldve munkáikat. Hogy pontosan, mit is, erről majd márciusban tájékoztatnak a szervezők. 

Két udvarhelyi csapat is dobogóra állt a GTK üzleti terv-, és ötletversenyén

A verseny megszervezését azért tartották fontosnak már 2022 decemberében bejelenteni, mert egymást érik a gazdasági/, az ötlet/ és az esettanulmány versenyek, amelyek nagyrészt ugyanazokat a diákokat szólítják meg, nagyon sokat a városunkból. Jakab Áron Csaba a múlt heti GTK vetélkedővel példálózik, amelyet éppen a szervező iskola csapata nyert meg, de nagyszerűen teljesített a többi udvarhelyi csapat is.

Persze, nem csak udvarhelyieket várnak, idén például 42 csapat jelentkezett, és mindhárom székelyföldi megyéből voltak versenyzők, árulja el Sipos István. Akárcsak az ezelőtti kiadás során, most is 12 csapat jut majd a döntőbe az első szakasz után, amely online történik. A zsűri értékelése alapján,

a döntőbe jutó 12 csapat

vesz részt a verseny második és harmadik szakaszában, amelyet május 13-án, és 14-én szerveznek. Szombaton, május 13-án 16 óra körül érkeznek és foglalják el a szállásukat a csapatok, ezután szakmai előadásokon vesznek részt, és a napot egy közös vacsorával, illetve összerázóval zárják.

A második napon, május 14-én tartják a többfordulós vetélkedő döntőjét. A regisztráció után a 12 csapat két csoportra osztva mutatja be munkáit a zsűrinek, és mindkét csoportból 2 továbbjutó lesz a mindent eldöntő, harmadik szakaszba. „Itt nulláról indul majd minden csapat, és mindegyiküket díjazzák, miután kialakult a rangsor” – ecseteli Fülöp Attila.

„A diákok díjazása mellett a tanárokat is értékeljük, talán ebben a percben egyedül vagyunk a hasonló versenyek sorában” – teszi hozzá Jakab Áron Csaba, ezzel ösztönöznék a tanárokat a nem kevés plusz munkáért, amit a csapatok koordinálása jelent. Idén például 500 lejes díjat kaptak a döntőbe jutott csapatok vezetőtanárai, de ha egy tanárnak 3 csapata jutott be a legjobb 12-be, akkor az összeg háromszorosát – magyarázzák. Még nem szeretnék kihirdetni az idei összeget, hiszen ez változhat, remélik csak felfelé.

A diákok díjazásával kapcsolatban is az előző versenyt hozzák fel alapul, amikor az első helyezett csapat 1.000 lejes díjban részesült, hozzáteszik, hogy a díjak értéke ennél jóval több volt, hiszen különféle ajándékcsomagokat is hazavihettek a készpénzen kívül a diákok. Remélik, minél több támogató, vállalkozó melléjük áll, hogy anyagilag is a lehető legvonzóbbá tegyék a vetélkedőt.