Hová lett az oltási kedv?

Oltásszállítmányok lemondása, oltóközpontok bezárása, beadott oltások csökkenő száma mind-mind arra utal, hogy megtorpant az oltáskampány Romániában.

A román hatóságok ugyanis júniusra mindössze 2,6 millió vakcinát kérnek a gyártóktól, az eredetileg rendelt 7,2 millió helyett. Egyedül a Johnson&Johnson fogja leszállítani a kért adagokat, mivel ez a fajta vakcina két évig nem jár le. Az ország 4 millió adag Pfizert kellett volna, hogy kapjon, de most már csak egyet kér belőle, a Modernából a 835 000 helyett 128 000-et, az AstraZenecából meg 167 000 adagot (utóbbinál nem közölték, hogy mennyi helyett – szerk.) – számolt be kedden róla Andrei Baciu egészségügyi államtitkár.

Ezzel kapcsolatban Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampány vezetője megemlítette, hogy az utóbbi hónapokban fokozatosan csökkent az újonnan beoltott személyek száma, viszont az uniós szerződés értelmében a vakcinaadagok a korábbi beütemezés szerint érkeznek az országba, így jelenleg a beérkezett dózisoknak csak 60%-át sikerült felhasználni.

A katonaorvos egyúttal azt is bejelentette, hogy ideiglenesen beszüntetik a tevékenységet 11 oltóközpontban, 127-ben csökkentik a munkaprogramot, 70 oltópontot pedig bezártak, mivel az oltóközpontok mintegy 45%-a a csökkent oltáskedv miatt kapacitásának kevesebb mint 50%-ában működött az elmúlt időszakban. Véglegesen azonban nem akarják bezárni az oltóközpontokat, mivel nem lehet tudni, milyen lesz a járványhelyzet az elkövetkező hónapokban, és a központokat szükség esetén gyorsan újra működésbe kell helyezni.

A megcsappant oltási kedv a beadott oltások számán is látszik. Június 7-e és 14-e között országszerte 129.102 személy kapta meg az oltás első dózisát, miközben egy-másfél hónapja még naponta adtak be ennyit. Az sem javít a statisztikán, hogy a 12 és 15 év közöttiek immunizálása is lehetővé vált június 2-ától, eddig alig 13.391 gyermeket oltottak be Romániában koronavírus ellen – tájékoztatott kedden az oltáskampányt koordináló bizottság elnöke.

A hivatalos statisztikák szerint az oltáskampány kezdetétől, december 27-étől összesen 6,8 millió dózist adtak be a Pfizerből, 700 ezret a Modernából, 830 ezret Astrazenecából és 218 ezret a Johnson&Johnson egyadagos vakcinájából, ami összesen 4,5 millió beoltott személyt jelent. Június 13-áról 14-ére 31 ezer személyt oltottak be.

Agerpres, Adevarul
Kiemelt kép: archív, Ilyés Zalán