Hosszabbításban elveszített kupameccs után jön a következő erőfelmérő

Nem kezdődött fényesen a Székelyudvarhelyi FC 2022-23-as idénye, a csapat szombaton javítana mérlegén. A tavasszal a feljutást hajszál híján kiharcoló, a nyáron hatalmas vérfrissítésen átesett együttes a rájátszás kiharcolásában egyik lehetséges riválisánál, a Blejoi FC-nél kezdte meg bajnoki szereplését.

Fotó: a CS Blejos Facebook-oldala

Az udvarhelyiek több hiányzóval, ráadásul hiányzó alapemberekkel kellett, hogy nekivágjanak a szezonnyitónak: Simó Csongor eltiltás miatt nem játszott – a Slatina elleni vesztes, osztályozón állították ki –, Marucza Csanád sérüléssel bajlódott, ahogy Berkeczi is. Az első félidő ugyan gól nélküli döntetlent hozott, az udvarhelyi védelemben uralkodó fejetlenség és az ellenfél kontrái a második félidő elején meghozták az első, majd a második hazai gólt is, így húsz perccel a lefújás előtt már kettő-nullára vezetett Blejoi.

A hajrában is folyamatosan támadott az SZFC, és el is jutottak sokszor az ellenfél tizenhatosára, de az utolsó passz, beívelés valahogy rendre az ellenfél játékosaihoz érkezett, míg hátul, a védelem továbbra sem állt össze, egy alkalommal a gólvonalról kellett kivágniuk a labdát. „Cătă, siessetek” – ordított be a kispad mellől a csapatkapitánynak László Zsolt csapatmenedzser, de az idő telt és nem sikerült szépíteni, 2-0 arányban nyert Blejoi.

A bajnoki után szerdán, szeptember 31-én a már visszatért Maruczával és Simóval felállva játszott

kupameccset

Gabriel Rădulescu együttese, és a mérkőzés nem is indult rosszul, a 11. percben egy szöglet után fejelt Mitra Szilárd a magát üresre játszó Kovács Botond elé, aki meg is szerezte a vezetést. Ugyan az udvarhelyi csapat kiemeltnek számított, László Zsolt még a bajnokságot megelőzően szintén a riválisok közé sorolta a brassóiakat, mondván, „ők ott a semmiből is össze tudnak szedni egy valamire való, 11 fős keretet”. A meccs második játékrésze is udvarhelyi találattal indult, Curpăn beívelése után Gavîrlița szerezte meg a második gólt, úgy tűnt, innen már nem lehet baj.

A hetvenötödik percben egy fejesgóllal szépített a Brassói SR, hiába Albert Hunor egész meccses remeklése a kapuban, de még ez is beleférni látszott, főleg, hogy a hosszabbítás első három perce után még mindig 2-1-re vezetett az SZFC, amely aztán a 94. percben kapta be a hazaiak egyenlítő gólját. Már ekkor is a mérkőzés végét jelentő sípszót vártuk, ahogy másfél perccel később is, amikor egy hazai kontránál Marucza belépőjét látta szabálytalannak a játékvezető, aki a 97. percben ítélt büntetőt a brassóiaknak.

A csapat szabadrúgás-sepcialista kapusa, Căucă állt oda a tizenegyeshez és lőtte tovább csapatát a következő, harmadik fordulóba kiejtve ezzel a kupából az SZFC-t.  A mérkőzés végjátékát, ha nem másért, az önkívületi állapotba kerülő hazai kommentátorok miatt, érdemes újranézni. Az udvarhelyi csapatnak mielőbb el kell ezt felejtenie, hisz

nincs idejük kardjukba dőlni,

szombaton újabb erőfelmérője következik a csapatnak, amelyről idei két mérkőzése után elmondhatjuk, össze kell érnie.

A vereségek ellenére a héten egy jó hírrel is szolgált a csapat, Facebook-oldalukon jelentették be, hogy az Universitatea Craiova játékosa, Denis Guță – aki az előző idényben is a csapat egyik kulcsembere volt – újabb kölcsönszerződést írt alá a klubbal, idén is az SZFC-t erősíti, és bevethető lesz a csapat szombati bajnokiján. Ez annak tudatában is fontos lehet, hogy a csapatmenedzser szerint a fő fókusz nem a Román Kupán volt, a bajnokságon van, és a hétvégi forduló során a pontvadászat éllovasával találkoznak. 

Denis Guță visszatér, fotó: archívum/GÁL ELŐD

Az Olimpic Zărnești az első fordulóban 3-0-ra verte Kézidvásárhelyt, így az első helyről várják a második fordulót. A mérkőzést Zărneștien játszák szombaton, augusztus 3-án 17 órától. A negyedik ligából feljutó, és nyáron erősítő barcasági csapat gólfelelősére, Mariean Nicolae-ra biztosan figyelni kell majd az udvarhelyieknek, a 31 éves támadó Kézdivásárhely ellen kétszer is eredményes volt.