Hol kötelező kint is maszkot viselni?

A pirossal jelölt területeken kötelező, az okkerrel jelölteken nagyon ajánlott, a sárga régiókban nem kötelező a maszk viselése. Az infografikát a g4media.ro tette közzé.

Hétfőn már 20 megyében kötelező a kültéri maszkviselés a nyilvános helyeken. A megyei sürgősségi bizottságok sorra döntenek úgy, hogy bevezetik a korlátozó rendelkezést azért, hogy megelőzzék az új típusú koronavírus terjedését, és településeik karantén alá helyezését, mint ahogy több, Giurgiu, Prahova és Temes megyei település esetében történt a közelmúltban. Minden megye külön szabályozást vezethet be a helyi jellegzetességeknek megfelelően.

Korábban zárnak a teraszok

A vendéglátóhelyek teraszai Bukarestben, a tengerparton és Brassó megyében 23 óráig lehetnek nyitva, írja a Mediafax.

A maszkviselés újraszabályozását múlt héten Argeș és Brassó megyék kezdték meg, szombaton délutántól vált kötelezővé Hunyad megyében: vásárokon, piacokon, zarándokhelyeken, vallásos rendezvényeken, kulturális és sporteseményeken, autóbusz- és vonatállomásokon, buszmegállókban. A prefektus által koordinált bizottság azután döntött a szigorítás mellett, hogy a fertőzöttek aránya egy nap alatt 14 százalékkal 975-re növekedett Hunyad megyében.

Temes megyében szombaton este 19 órától lépett érvénybe egy hasonló határozat, amely a vészhelyzet teljes időtartamára érvényes. Maszkot kell viselni Hunyad megyében is felsorolt helyeken kívül az ószeren, a reptéren, a határátkelőkön, a turisztikai célpontok külső tereiben, a városok sétálóutcáin, kivéve Temesvár történelmi központját és a Lloyd sort (Victoriei tér), a parkokban található játszótereken, a nyárikertekben, a nyilvános ünnepléseken, és eseményeken, írja a prefektusi hivatal közleményére hivatkozva a digi24.ro.

Hasonló intézkedések érvényesek Dolj megyében, annyi különbséggel, hogy bizonyos területeken, például a megyeszékhely Krajova központjában egy adott időszakban kell maszkot viselni: este 20 és hajnali 2 óra között.

Vrancea, Giurgiu, Gorj megyékben minden nyilvános, nyitott térben kötelező a maszkviselés. Arad és Szatmár megyében a zsúfolt helyeken kötelezik, Iași megyében az utcákon is. Prahova megyében időkorlátot szabtak meg 07.00-11.00 és 15.00-23.00 óra között kell a maszk.

Konstanca megyében a többi megyében is említett zsúfolt helyeken kívül a turisztikai célpontok külső tereiben, illetve a tengerparti sétányokon (faleze) 18-24 óra között kell viselni a maszkot.

Galac, Dâmbovița, Buzău, Vâlcea, Teleorman, Botoșani, Szeben megyékben is külön szabályozások érvényesek. Călărași megyében nem kötelezik, csak ajánlják a maszk hordását nyilvános területeken.

A maszkviselés kötelezettsége alól mentesek az 5 év alatti gyermekek. A szabályszegőket 500-2500 lej közötti büntetéssel sújtják – írja a Mediafax hírügynökség.

Információink szerint Hargita megyében egyelőre nem találták indokoltnak a hatóságok a kinti maszkviselés kötelezését.

Frissítés 2020. augusztus 4., 13 óra 30 perc: Kovászna megye is bejelentette, hogy keddtől kell a maszk és 23 óráig tarthatnak nyitva a vendéglátósok. Vaslui és Neamt megye, valamint Bukarest központi kerülete is követte a példát.

Hírösszefoglaló: digi24, Mediafax, g4media

Â