Hokis majális Dél-Tirolban

Fotók: a Magyar Jégkorong Facebook-oldal

A magyar férfi hokiválogatott az elitcsoportos Norvégia kétszeri legyőzésével, a székesfehérvári Alba Aréna megnyitóján némileg kozmetikázott idei – nyugodtan kijelenthetjük – gyalázatos teljesítményén. A csapat vasárnap, április 28-án délután Japán ellen már meg is kezdi szereplését a germán és latin kultúra választóvonalán elhelyezkedő Bolzanóban a divízió 1/A világbajnokságon.

A közhiedelem szerint mindig a nemzeti válogatott a hab a tortán! Magyarország hokisai pedig a szapporói csoda óta kényeztetik szurkolóikat, akik viszonozzák ezt rajongásukkal, és ennek az egymásra hangolódásnak a nemzetközi jégkorong társadalom is mindig a csodájára jár. Bocsánat, járt…

Mert noha tavaly a finnországi elit vébén is letette névjegyét a magyar jégkorong, az leginkább arra volt jó, hogy a problémákat szőnyeg alá seperjék. Amíg például a labdarúgás lubickol a válogatott sikereinek árnyékában, addig a hoki nimbuszát sikerült lezülleszteni. Hisz korábban nem volt infrastruktúra és ekkora tömegesítés, mégis minden sportrajongó irigykedett a hoki szurkolókra, mert a válogatott sportága iránti alázatával képes volt legyőzni az osztálybeli különbségeket és hozni a bravúrokat. A világ bármely szegletében rendezhették a világbajnokságokat, a magyarokra számíthattak a szervezők fogyasztásban és hangulatkeltésben egyaránt. 

Mégsem sikerült a szövetségnek találni Rich Chernomaz óta egy olyan kapitányt, akinek egyéb elfoglaltságai mellett ne nyűg lett volna kormányozni a hajót. Minden évben valaki odaállt a kispad mögé a világbajnokságon, aztán szép csendben odébbállt… Vagy épp nagy hűhóval, mint tette legutóbb Constantine, aki pár hónap elteltével már a szeredai jégcsarnokban tűnt fel. Azóta megy is a pöcsméregetés a csíki és magyar szövetség vezetői között, éket verve a székelyföldi és anyaországi szurkolók közé, tönkretéve a játékosok egész éves munkáját. 

A közös rendezésű Erste Liga játékosait rangsoroló táblázat első húsz helyezettje között mindössze négy magyart találunk csak, közülük Nagy Gergő a jégen még a sikertelen olimpiai selejtező után bejelentette visszavonulását a válogatottól, Schlekmann, Kiss Patrik és Becze telefonszámát pedig nem találja az épp aktuális kapitány, Don MacAdam, aki épp Bolzanóban került először kapcsolatba az európai hokival, majd a Csíkszeredai Sportklubon keresztül a magyar jégkoronggal és azóta is jól megél belőle. Szerencsére elég sok fiatal, magyar, tehetséges játékosunk van szerte a világban, így a novemberi és decemberi tornákon ment a kísérletezés, a februári olimpiai előselejtezőn is elég érdekes névsort böngészhettünk, de a vérfrissítésnek örültünk, mert ráfért a válogatottra. 

Don MacAdam

Azonban a japánok jól megviccelték őket a Tüskecsarnokban, ahol nyoma sem volt a korábbi lelátói őrületnek, ami korábban jellemezte a válogatott fellépéseit. A népszerűségi index azóta is csökkent, de ez elsősorban nem is a válogatott miatt, hanem a sportágat körülvevő miliő miatt van. Nyíltan beszélni továbbra sem lehet a problémákról, a cukormázas közlemények jönnek, hogy minden szép és jó, de közben megy a sustorgás és mindenki a májusi tisztújítást várja a szövetségben. És a megújulást, húsvét helyett pünkösdkor a feltámadást!

Közben Lengyelországban játszott két felkészülési meccset a válogatott, de mintha ott se lett volna a jégen. Legalább önkritikát fogalmaztak meg a játékosok és másodedzők egyaránt. Így érkeztünk meg az elmúlt hétvégéhez és a székesfehérvári Alba Aréna megnyitójához, amire 

Norvégiának küldött meghívót Magyarország. 

A skandinávok még messze nem tartanak felkészülésük finisében, így nem is azzal a kerettel érkeztek, amellyel majd három hét múlva Prágában jégre lépnek az elit vb nyitómeccsén, de mégis egy felső polcos ellenfél korcsolyázott ki a patinás jégcsarnok jegére. 

Az osztálykülönbség mégsem mutatkozott meg, a magyar válogatottat mintha kicserélték volna a tavaszi meccsei után. Bátran mentek bele a kontaktokba, vállaltak lövést és látványos akciókat is vezettek, a technikai vagy helyezkedési hibák pedig simán belefértek. Mi több, emberelőnyös akció végén a szerencse is mellénk állt, a megpattanó lövés lecsorgott a kapusukról, Terbócs pedig megszerezte a létesítmény első gólját: 1-0. Robbant is a teltházas aréna.

Rögtön ritmust váltottak a norvégok, de Bálizs mindig a helyén volt. A második játékrész elején fórból zörgettük meg a vasat, a következő előnyben pedig már a hálót: Papp ugrott ki remekül, majd pimaszul lőtte be a kapus lábai között, 2-0!

A norvégok 59-ese, Granholm, aki addig is kitűnt játékával, látványos kapáslövésével szépített, a végig remek formában védő Bálizs nem hibáztatható a gólért. Az utolsó harmadban meddő volt a norvég fölény, de ez elsősorban portásunkat dicséri, így maradt a 2-1 és győztes csarnokavató.

Másnapra két cserét eszközölt a kapitány, Fejes és a pénteken megsérülő Kiss Roland helyett Hadobás került Stipsicz mellé az első sorba bekkelni, Falus pedig a negyedikbe. Volt is dolguk rendesen, ugyanis a norvégok nagyon beszorítottak, mégis a magyar csapat volt Papp révén az, aki egy kontrából betalált: 1-0. Vassal válaszoltak az északiak, takarítottunk hátul becsületesen, ha pedig úgy adódott, meg is iramodtunk. Egy ilyen kontránál Varga tökéletesen készítette le a korongot Sofronnak, a Sportklub csatára pedig higgadtan lőtte be a másodikat: 2-0.

Átcsúszott fórral kezdtük a második harmadot, alig sikerült felállni, sakk-mattnak tűnt a figura, csak Hári nem vállalta el a kapáslövést. Továbbra is beszorítottuk az elitvébés norvégokat, egyre inkább úgy tűnt, hogy nem csak lazára vették a kiruccanást, hanem ennyi van bennük. Bennünk pedig több, mint amire számítottunk, sorra kerültünk ziccerbe, de a norvég kapus sem dísznek volt ott. Nagy hozta el a bulit, a távoli lövés kipattant, az ott ólálkodó MAC-játékos pedig valahogy bekotorta: 3-0. Kicsit videóztak, gondolom, csak azért, hogy emésztgessük az eredményt. 

Frusztrálttá váltak a vendégek, mégiscsak haza kell menni és elmagyarázni, hogy kétszer is kikaptak egy alsóbb osztályú csapattól, meg is nyomták az utolsó harmadot, sikerült szépíteniük, majd 3-2-re jöttek fel. 154 másodperccel a vége előtt levitték a kapust is, de Horváth óriási bravúrokat mutatott be a magyar kapuban, így maradt az eredmény, Magyarország válogatottja a pénteki 2-1 után szombaton 3-2-re győzte le Norvégiát, így igazán jó hangulatban utazhatott a Dél-Tirolban, Bolzanóban rendezendő világbajnokság helyszínére, ahol kedden, április 23-án este még a házigazda Olaszországgal is játszanak egy felkészítő mérkőzést.

Érdekes majális elé nézünk, ugyanis épp május elsején kora délután rendezik a Magyarország – Románia mérkőzést, amelyen teljesen megjósolhatatlan a végeredmény. Az utóbbi években mindig simán nyert a magyar válogatott, most azonban több olyan székely játékos is elfogadta a román válogatott meghívóját, aki a korábbi években visszautasította azt. Egyrészt a honi jégkorong szövetségben sok hercehurca végén történt megújulás miatt, másrészt pedig az Erste Liga rájátszásában történtek miatt csalódottságukban. Becze Titi esetében, aki feláldozott korábban több világbajnokságot is, hogy 4 év kihagyás után játszhasson a magyar válogatottban, ahol néhány megkeresés után teljesen mellőzték, így benne fokozottan dolgozhat a dac az egymás elleni meccsen.

Hányszor csendül fel a Republic slágere és lesz-e Riviéra a jégcsarnokban? Jövő héten a helyszínről  tudósítunk olvasóinknak minderről.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg, NOR1.), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Farkas Roland (BJAHC, tartalék)

Hátvédek: Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor (Worcester, ECHL), Hadobás Zétény (Visby/Roma, SWE-3.), Nilsson Henrik (Hydro Fehérvár AV19), Ortenszky Tamás (Martigny, SUI-2.), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJAHC)

Csatárok: Galló Vilmos (Linköping, SWE-1.), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Mihály Ákos (Hydro Fehérvár AV19), Nagy Krisztián (BJAHC), Nemes Márton (Mora, SWE U20), Németh Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Papp Kristóf (Northern Michigan University, NCAA), Sárpátki Tamás (Gyergyói HK), Sebők Balázs (Iserlohn, GER-1.), Sofron István (SC Csíkszereda), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Varga Balázs (JYP, FIN-1.)

A magyar válogatottban négy csíki születésű játékos szerepel: Sofron, Sárpátki, Fejes és Mihály.

A bolzanói divízió 1/A-s világbajnokság menetrendje (helyszíni idő szerint):

Április 28., vasárnap:
12:30: Dél-Korea–Szlovénia
16:00: Japán–Magyarország
19:30: Románia–Olaszország

Április 30., kedd:
12:30: Szlovénia–Románia
16:00: Magyarország–Dél-Korea
19:30: Olaszország–Japán

Május 1., szerda:
12:30: Magyarország–Románia
16:00: Japán–Dél-Korea
19:30: Szlovénia–Olaszország

Május 3., péntek:
12:30: Dél-Korea–Románia
16:00: Szlovénia–Japán
19:30: Olaszország–Magyarország

Május 4., szombat
12:30: Románia–Japán
16:00: Olaszország–Dél-Korea
19:30: Magyarország–Szlovénia