Megjött a tél, s késnek a buszok – ÉLŐ

9.00 Balesetek reggele

Több helyen okozott problémát a friss hó a Hargita megyei utakon, a Kalonda-tetőn már fél 7-kor történt baleset az Udvarhelyszéki Közlekedési Infó nevű Facebook-csoport információi szerint. A Farkaslakán is átvezető 13A országúton több centiméteres hóréteg alakult ki, Csíkszereda fele is hasonlóak az útviszonyok.

Homoródszentmárton – Boldogfalva között nagyon csúszós az út, 8 óra előtt még nem volt leszórva, csak óvatosan lehet haladni. Az autók lámpázva mennek, előzni veszélyes, Árvátfalva Boldogfalva felőli határában kicsúszott autó összetörve – olvasható egy másik bejegyzésben.

Kénosnál

Kilenc óra után kevéssel egy kamion akadt el Korond után, áll a forgalom. Kénosnál is egy autó csúszott az árokba, a Baknya tetőn három kamion akadt el a hóban.

10.00 Estig még ilyen lesz

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb közleménye szerint hétfő délelőtt 10 és este 22 óra között várható havazás a Keleti-Kárpátok és Moldova területén. Az alacsony hőmérsékleti értékek miatt helyenként tartós hóréteg alakulhat ki. A szél is felerősödik, 40-50 km/órás sebeséggel is fújhat, különösen Moldova déli területein.

10:15 Székelyudvarhelyen reggel 6 órakor kezdett sűrűbben havazni,

és megállni a hó az utakon, 6 és 7 óra között indultak el a városháza hótakarító gépei. Két csoportra oszlottak, az egyik a város peremén található utcákba, a “nagy gép” a központba ment eltakarítani a havat. Előbb a Csereháton állt meg a hó, ezért onnan kezdték a pucolást, és haladtak a Szentimre, Tábor negyed, Bethlen negyed, Szombatfalva fele. A hó eltakarítása folyamatosan zajlik, mivel éjszakára fagyott mondanak, szeretnék, ha az utak a lehető legkevésbé lennének havasak – nyilatkozta az uh.ro-nak Ülkei Zoltán, a városgazdálkodási osztály munkatársa.

10.32 A Kalondán áll a forgalom

Szintén a Közlekedési Infón olvasható, hogy a Kalonda-tetőn áll a forgalom. Állítólag a megcsúszott kamionok miatt. Ugyanitt heves vita olvasható arról, hogy kell-e a kamionra hólánc Szováta és Csíkszereda között, vagy sem. És, hogy ki a hibás, ki nem készült fel a télre.

Kalondán

10:39 Csíkszereda fele nincs takarítva az út,

a kamionok el vannak akadva, lassan lehet haladni – írja egy Facebook-felhasználó. A hatóságok szerint azonban minden rendben van. Agerpres hírügynökségnek ezzel szemben arról számoltak be, hogy a megyében 26 géppel végzik a hóeltakarítást, és csak kisebb fennakadásokat okozott a hirtelen lehullott hó.

A hótalanításért felelős gépparkot egyelőre 75%-ban mozgósították – árulta el Cătălin Romanescu, a országutakért felelős hatóság Hargita megyei vezetője. A legnagyobb higgadtsággal nyilatkozó Romanescu elmondta, hogy 15-20 centiméteres hóréteg lepte el az utakat, és téli viszonyok között zajlik a közlekedés. “Mindenhol vannak problémák, nem csak Romániában, egész Európában, amikor lehavazik. Erre az autósok is jobban oda kellene figyeljenek. Sárga kód van, kicsit vissza kell venni az autózásból, vagy, ha feltétlen szükséges, megfelelően felszerelni a járműveket” – tanácsolta az útügyi vezető

10:51 Énlaka még nem jött sóba

Oroszhegy községet sem kerülte el a tél. Szentkirály előtt a nagy kanyarban fényképezte ezt a tájképet Raymond:

11: 14 Segesvár fele is csúszós, latyakos az út, írja Újszékelyről Németh Mária.

 

 Betöltés ...

 

11: 17 Figyel és büntet a helyi rendőrség

Arra kérik a lakószövetségeket, a magánházak tulajdonosait és bérlőit, valamint az intézmények és kereskedelmi egységek vezetőit, hogy végezzék el a lakóhelyükhöz vagy székhelyükhöz tartozó járdaszakasz hótalanítását.

A Helyi Rendőrség ellenőrizni fogja a járdarészek tisztán tartását, és rendellenesség esetén bírságot szabhat ki, amely magányszemélyeknél 25 lejtől 250 lejig, jogi személyeknél 500 lejtől 1000 lejig terjed. A rendőrök fokozott figyelemmel kísérik a járdán való parkolásokat is, hiszen a havazás miatt nehezebbé válik a közlekedés a gyalogosoknak, kiváltképp a babakocsik számára.

A megyei tanács applikációját is belepte a tél

Emlékeznek a hótakarító gépekre, amik egy helyben álltak a Viaduct udvarán? Megkerestük a térképet, amelyen követni lehet, merre járnak a gépek. Egyetlen autó sincs rajta.

Itt pedig az útviszonyokról tájékozódhatunk:

A Cekenden ismét elakadt egy kamion. Állítólag reggel megszórták az utat arrafele, de azóta újból belepte a hó. 40 kilométeres óránkénti sebességgel lehet haladni.

11:53 A buszok? Hogyne késnének.

Hogy melyik? Az összes! – tudtuk meg az udvarhelyi buszállomástól. Az ügyfélközpontos bácsi szerint átlagosan 30-40 perc várakozásra kell számítani, de a szokásosnál akár egy órával több időbe is telhet, amíg a hófödte dombokon átérnek Szováta vagy Csíkszereda irányából a járatok.

11:55 Sínen vannak

Az udvarhelyi vonatállomást nem sikerült elérnünk, de a székely gőzös a normális menetrend szerint közlekedik, legalábbis a segesvári vonatállomásnál nem tudnak késésről.

11:57 Négy autó ment le az útról

Kányád és Miklósfalva között. Sérültekről nem tudni, a rendőrség van a helyszínen, mentők nincsenek – írják a közösségi oldalon.

Udvarhelyen, az Éltetőkút utcában sem fényes a helyzet. Nagyon csúszós az út, állítják az arra járók.

Úgy tűnik, a hatóságok kicsit más szempontból közelítik meg a havazást, mint az úton rekedt, balesetet szenvedett autósok.

Van néhány kicsúszott vagy elakadt jármű a Hargita megyei utakon, de nem járt személyi sérüléssel egyik baleset sem – közölte velünk Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője. Tudomása szerint a Békási-szorosban, a Gyimesekben, a Nyerges-tetőn és a Hargitán vannak forgalmi akadályok, de egyik sem okozott jelentős várakozási időt.

Amennyiben friss információi vannak a Hargita megyei közlekedési állapotokról, írjon nekünk a szerkesztoseg@uh.ro-ra vagy a Facebook oldalunkra.

 

Cikkünk frissül.