Hogyan ne válj internetes bűncselekmények áldozatává?

Az internetes csalások újabb hullámára hívja fel a figyelmet a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság kérésére a helyi rendőrség.

Facebook-bejegyzésük szerint egyre több ember esik áldozatul az internetes bűncselekményeknek. Különböző hirdetések terjednek a közösségi média platformokon – leggyakrabban Facebook hirdetésekben –, amelyek nagy romániai vállalatok részvényvásárlását népszerűsítik, és embereket keresnek meg, akiktől személyes adatokat és bankszámlaadatokat kérnek, illetve az AnyDesk nevű alkalmazás telepítését kérik a mobiltelefonjukra. Később ezeknek az embereknek jelentős pénzösszegeket emelnek le számláikról a beleegyezésük nélkül.

Mit tehetsz ellene?

Jelenleg ismert, csalások céljából létrehozott platformok: http://certainvest.io/, http://clair.capital, https://clairtrade.pro/, https://merricksinvest.cc, https://my.wizzcapital.net, https://genoxinvest.cc, https://giscapital.co, https://giscapital.word, https://g-c.trade, https://ltrust.trade/, https://trustlion.pro, https://trade-union.pro/, https://importcapital.co/, https://influxfinance.pro, https://meteortrade.co, http://meteortrade.pro.

A felsoroltak változhatnak, és előfordulhat az is, hogy néhányuk már nem aktuális, illetve a közeljövőben újak is felbukkanhatnak, írják a posztban. Hozzáteszik, ha valami gyanús vagy túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, hallgass a megérzéseidre és kerüld őket. 

Kiemelt kép: Freepik