Hogyan kerülte el a koronavírus Hargita és Szeben megyét?

A recorder.ro újság próbált utánajárni, hogy mi az oka annak, hogy csak ebben a két romániai megyében nincs még igazolt koronavírusos eset.
illusztráció: recorder.ro

Egy szebeni orvos tette közzé a Facebookon felháborodását, hogy napokig késnek a tesztek eredményei, már azok, amiket egyáltalán elvégezhetnek, mert nem szabad tesztelniük a fertőzésgyanús eseteket, nincs elég kapacitás. Cristiana Adi Oprita, a Szeben megyei sürgősségi katonai kórház orvosa szerint lehetetlen, hogy ne legyen már Szeben megyében is fertőzés, csak nincs igazolva, mert nem tesztelnek eleget.

Bűnügyi eljárás álhírek terjesztése miatt

Cristiana Adi Oprita doktornő a bejegyzése miatt konfliktusba került a kórház vezetőségével, bűnügyi eljárást kezdeményeztek ellene hamis információk terjesztésének vádjával. A doktornő Klaus Iohannis államfő Facebook-oldalán panaszolta el állítólag, hogy nem tesztelik az orvosokat, miközben CT által igazolt koronavírusos betegjük van, és nincs védőfelszerelésük, írja a Turnul Sfatului. Azóta az orvos azt állítja felmondott, a kórháznak nincs tudomása erről. A beteg tesztje negatív lett, de a kórház elismerte, hogy tényleg nem volt teljes a felszereltségük.

A doktornő a recorder.ro-nak elmondta, olyan esete is volt, hogy a 61 éves páciense  koronavírusfertőzésre utaló tünetekre panaszkodott, miután érintkezett koronavírusos beteggel. Felhívta a doktornő a Szeben megyei közegészségügyi hatóságot, ahol azt mondták neki: “Honnan tudjuk, hogy a beteg nem hazudik?” és hogy “Hagyj, hogy gondolkozzunk, nem tudjuk, mit csináljunk vele!” – írja a recorder.

Azóta egyébként, a cikk megjelenésének napján, péntek este kilenckor, két igazolt Szeben megyei esetet jelentettek be, olvasható a Tribunán.

Egy másik, a recorder.ro-nak névtelenül nyilatkozó doktor pedig azt mondta, hogy az orvosok vakon tapogatóznak, nem tudják, hogy a Covid-19 ellen kell-e kezelni a pácienseket, vagy más betegségről van szó. Mivel nem tudják a diagnózist, nem tudják megfigyelni a betegséget, nem is kerülnek a betegek elkülönítőbe, hogy ne fertőzzék meg a többi pácienst, szabadon terjedhet a betegség a kórházban, amíg megjön a teszteredmény. Mivel Erdélyben eddig csak Kolozsváron volt akkreditált laboratórium, akár egy hetet is kellett várni a tesztek eredményére.

Közben Marosvásárhelyen és Csíkszeredában bejelentették, hogy tesztelésre alkalmas gépet „tesztelnek”, Vásárhelyen egy további készülék beszerzése folyamatban van. Szeben megyébe is az ottani prefektus szerint két készülék fog hamarosan érkezni.

Eközben a hatóságok mindkét megyében meg vannak elégedve magukkal, írja a recorder.ro. Annak tulajdonítják azt, hogy nincs igazolt fertőzés, hogy hatékonyan, idejében intézkedtek.

Isteni szerencse vagy csak nem tudjuk, mi van?

A Hargita megyei prefektus, Ion Proca azt mondta az újságírónak, hogy szerencsések vagyunk itt, Hargita megyében, jól mozgósítottunk. Itt is volt néhány gyanús eset, 30-35, ami eddig negatívnak bizonyult, de nem volt száz.

Gálfi Árpádot is megkérdezte egy román újságíró a témáról, azonban az említett cikkben nem jelenik meg a nyilatkozata. Péntek este viszont ugyanazzal a képpel, amivel a recorder.ro cikke megjelent, közzétett egy szöveget a Facebook-oldalán: ő Istennek és a helyi hatóságok intézkedéseinek, valamint a vállalkozók segítségének tulajdonítja, hogy nincsenek itt igazolt esetek. A hozzászólók közül többen kérdezik, hogy vajon hány tesztet végeztek el, amiből kijött ez az eredmény, és felróják, hogy a hatóságok visszatartják az információkat, igazából nem tudjuk, hogy csak azért nincs-e igazolt eset, mert nem teszteltek eleget, illetve nem jöttek még meg a későn érkező eredmények.

Hargita megye egyébként azzal került fel a koronavírus országos térképére – írja a recorder.ro, hogy a maroshévízi kórházban befőttes gumit és vécépapírt adott a vezetőség az egészségügyi személyzetnek, hogy abból készítsenek maguknak maszkot, ezt feltöltötték a dolgozók a Facebookra.