Hogy néz ki a halál, ha versbe foglalják?

Fekete Vince kézdivásárhelyi születésű József Attila-díjas költő Halálgyakorlatok című verseskötetének bemutatójára várnak minden érdeklődőt a városi könyvtárba október 19-én, szerdán 18 órától. A kötetet a szerzővel beszélgetve Zsidó Ferenc székelyudvarhelyi író, kritikus fogja bemutatni.

„Nincs ​történet a buborékok mélyén” – írja az új kötet Alászállás című versében Fekete Vince. A Halálgyakorlatok költeményei egy közeli hozzátartozó elvesztésén keresztül a halál eseményszerűségét mutatják meg, a test tusáját és a lélek lehetőségeit, a gyász visszatükröződéseit, a két part – élet és halál – közötti hullámtöréseket, érzékcsalódásokat és horizont-összeolvadásokat; a kötetnek keretet is adó metaforákkal: az apályt és a dagályt. Hogy a halál közvetlen közelében az élet közvetett és hirtelen távoli lesz.

Míg a halál fogalma fekete lyukként mintha elnémítaná a nyelvet, addig a kötetben a meghalás gyakorlata inkább feldúsítja azt. (…) A Halálgyakorlatok sűrű versei egyszerre metafizikus, bölcseleti költemények és a távozás valóságos mivoltát érzékeltető lírai naplójegyzetek – áll a kötet fülszövegén.

Fekete Vince József Attila-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának rendes tagja, költő, novellista, parodista, gyermekirodalmi művek szerzője. Kézdivásárhelyen született 1965. április 7-én. Felsőfokú tanulmányait 1989–1994 között a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen, majd 1996–1999 között a József Attila Tudományegyetem bölcsészettudományi karán folytatta. 1993–tól a Helikon, 1996–tól az Előretolt Helyőrség, 1999–től pedig a Székelyföld című folyóiratok szerkesztője.

Kiemelt kép: Albert Levente, 3szek.ro