Hogy ne törjön bele a foguk a Kőlevesbe

A gyergyószentmiklósi HalVirág Bábszínház az udvarhelyszéki, gyimesi és csíkszéki gyerekeknek nyújt bábszínházi élményt december hónap folyamán. 2019. december 10-én, kedden 12 órától Kányádban játszottak, 11-én, szerdán szintén 12 órától Etéden, december 13-án, pénteken 10 órától Bögözben lépnek fel a bábosok. Mindhárom helyszínen a Kőleves című bábjátékot láthatják a gyerekek.

Szemügyre veszik, mi minden “nincs” otthon, amiből főzni lehetne
fotó: HalVirág Bábszínház

Az előadás az azonos című magyar népmesét dolgozza fel, a kuruc korba helyezve a történetet. A kiszolgált katona éhesen ment egyik háztól a másikig, de bizony nem kínálták meg sehol se egy falás kenyérrel, se egy tányér meleg levessel. Bekéredzkedett az egyik házhoz is, kért a másik háznál is. Volt, ahol a kutyát is ráeresztették, máshol meg olyan szegénynek tettették magukat, mint akiknek semmijük sincs. A katona végül mégsem marad éhes. De hogy tudott mégis jóllakni, kiderül az óvodásoknak és elemistáknak szóló előadásból.

Az előadás a Kulturális programok Hargita Megyének program része, mely Hargita Megye Tanácsának, a Hargita Megyei Kulturális Központnak a kányádi, az etédi, a bögözi, a gyimesközéploki, a borzsovai és a felsőboldogfalvi polgármesteri hivatalnak és a Halvirág Egyesület együttműködésével valósul meg.

A bábszínház december 17-én, szerdán két előadást tart Gyimesközéplokon, 10-től és 11 óra 30 perctől a Fogasmese – avagy rövid történet a szájüregben című bábjátékot, szintén szerdán a borzsovai gyerekekhez látogatnak el a bábosok ugyanazzal az előadással. Csorba és Szuvi kalandra hív kicsiket, nagyokat. Egyenesen a szájüregbe. A fogak kibújásától kezdve végigkövethető, mi minden történik velük. Baktériumok támadják, fogselyemmel táncolnak. Csoki, cukor, meg a rendszertelen fogmosás is nyomot hagy az életükben. Addig jelzik, hogy gond van, mígnem az egyetlen megoldás, a várva várt kezelés is bekövetkezik.

December 18-án, szerdán 11 órától Felsőboldogfalván a Kőleves című bábjátékkal ismerkedhetnek meg a gyerekek – olvasható a bábszínház közleményében.