Hogy ne legyen a lélek tabu!

Problémád van, de nincs, akivel megosztanod? Nem tudod feldolgozni a veszteségeidet, lelki sérüléseidet? Kicsúszott a gyerek nevelése a kezed közül? A szüleid nem értenek meg? Párkapcsolati gondjaid vannak? Kísért a múlt? A káros szenvedélyeid megnehezítik az életed? Nyugtalan vagy? Szorongsz? Nem találod a kiutat? Ne csüggedj, van megoldás!

Semmiképp se feledd, hogy segítséget kérni, nem szégyen, sőt,

egyre nagyobb igény van rá.

Az emberek élete az elmúlt 50 évben nem egyszerűsödött, hanem inkább bonyolultabbá vált, a  technológia megjelenésével és fejlődésével párhuzamosan pedig kialakult egy rohanó világ, egy stresszes életmód, válaszolja az Erdélyi Életvédők Egyesületének két munkatársa, Süketes Renáta-Etelka és Telman Enikő, amikor arról kérdezem őket, hogy miért van az, ha mondjuk egy idősebb embernek kezdünk el beszélni a lelki bajainkról, akkor szinte biztos, az lesz a válasz rá, hogy bezzeg az ő idejében ilyesmi nem volt.

Régen az emberek nagyobb hangsúlyt fektettek a társas kapcsolatokra, a társas életmódra, folytatják a magyarázást: esténként összegyűltek a lányok, asszonyok a fonóban, a férfiak kocsmáztak, kártyapartin vettek részt. Itt elmondhatták, megbeszélhették az aktuális problémákat, nehézségeket, megoszthatták tapasztalataikat, tanácsot adhattak. Jobban figyeltek egymásra, és önmagukra is. Aztán megjelent az internet, kezdett egyre kevesebb lenni a társas érintkezés, mára pedig a legtöbb kommunikáció a social media felületeken zajlik: ott vannak ismerőseink, ott köszönnek az emberek egymásnak, és mutatnak magukról egy olyan életet, ami sokszor nagyon eltér a valóságtól.

Süketes Renáta-Etelka mentálhigiéniés szakember, pszihodráma asszisztens és csoportvezető

A lelki problémák megjelenésének leggyakoribb oka az igazi társas kapcsolatok, az emberi kommunikáció, az egymásra odafigyelés hiánya, az hogy nem foglalkozunk kellő mennyiségben és minőségben magunkkal és családunkkal, valamint hogy folyamatosan meg akarunk felelni másoknak. A magány, az egyedüllét lehetősége is nagyobb, mint ezelőtt, így a feszültségekkel, szorongásokkal is gyakran egyedül próbálunk megküzdeni. Azt is hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az embernek nemcsak teste, hanem lelke is van, ami a törődést legalább annyira igényli, mint a testünk: ahogy figyelmet fordítunk a testünk ápolására, és betegség során orvoshoz fordulunk, ugyanúgy az emberi lélek is ápolásra szorul.

Ha ezt nem tesszük meg, a megoldatlan lelki problémáink fizikai, szervi elváltozásokhoz, betegségek megjelenéséhez vezethetnek: alvászavar, szorongásos állapot jelentkezhet, keringési zavarok, gyomorpanaszok, lehangoltság, rossz közérzet alakulhat ki. Ilyenkor ajánlott felkeresni egy segítő szakembert: pszichológust, mentálhigiénés szakembert. Természetesen ez nem kötelező, ha nem kérsz segítséget, ha nem jársz pszichológushoz, attól még az élet megy tovább, de ugyanolyan nehézségekkel és negatív érzésekkel, mint addig. Viszont ha változtatsz, akkor jobban fogod érezni magad, a mindennapi életben is működőképesebb leszel, hatékonyabban oldod majd meg a problémáidat és hatékonyabban fogod használni erőforrásaidat.

De mit fog rólam gondolni a világ?

– merülhet fel benned a kérdés. A segítők azt tanácsolják, hogy tudatosítsd: az embereknek mindig volt, van és lesz véleménye rólad. Ha sikeres vagy, azért, ha elbuksz, akkor azért. Ha szép, harmonikus családi életet élsz, akkor azért van véleményük, ha elválsz, akkor azért. Ha képes vagy nehézségek nélkül megoldani a problémáidat, akkor azért leszel beszédtéma, ha nem bírod a problémák súlyát, akkor azért. Ha pszichológushoz jársz, azért lesz véleményük, ha nem, akkor azért. A kérdés az, hogy önmagad megítélését mennyire teszed függővé mások véleményétől, mered-e vállalni önmagadat és döntéseidet.

Pszichológushoz járni az egészséges életmódhoz hozzátartozik. Néha nem elég elbeszélgetni egy jó baráttal, egy családtaggal, hiszen az mindig elfogult lesz, a pszichológus viszonyulását ezzel szemben az elfogulatlanság és a teljes elfogadás jellemzi. A barát vagy családtag tanácsot ad, ami nem biztos, hogy sikeresen oldja meg az adott problémát vagy élethelyzetet, ezzel szemben a pszichológus az önismeretet fejleszti, és segíti őt a megküzdésben.

Mi történik egy lelki foglalkozáson?

A lelki foglalkozásnak jól követhető szakaszai vannak, sorolták el a segítők: kezdetben van a kapcsolatfelvétel, szorongás, nyugtalanság csökkentése, az előző találkozóra és időszakra való visszatekintés, majd következik a konkrét munkafázis, amikor a megkötött szerződés értelmében haladtok a cél felé, ösztönzitek az érzelmek kifejezését, az önfeltárást, az önismeretet. A szerződés lehet írásos vagy szóbeli, ez olyan megfogalmazott célokat tartalmaz, hogy a kliens miben kér segítséget, valamint mindkét részről a tennivalókat, elvárásokat. Nagyon fontos a keretek – a helyszín stabilitása, az ülések időtartama (rendszerint 50-60 perc, krízis esetén 100 perc), a találkozások száma (lehet 6-10 találkozó vagy több is) – megbeszélése is, ezért tér el egy hétköznapi baráti beszélgetéstől.

Azt is érdemes tudnod, hogy:

  •   a segítőd úgy fogad el téged, ahogy vagy. Mivel ő nem a rokonod, barátod, ismerősöd, kívülről tud ránézni a helyzetedre, és egyúttal egy olyan kapcsolat tud kiépülni, amiben fejlődsz, változol, ahol feltétel nélkül elfogadnak. Ennek a fejlődésnek az üteme is tőled függ.
  •       nem osztogat tanácsokat, megoldási utakat. Ezeket neked kell megtalálnod. Vannak javaslatok, hipotézisek, de a magad útját neked kell bebarangolnod!
  • Telman Enikő, az Erdélyi Életvédők Egyesület elnöke, a Lelki Egészség Centrum szakmai vezetője, szociális és mentálhigiénés szakember, tréner

    Ha elindulnál

    Hallottál már az Erdélyi Életvédők Egyesületéről? A 2013. márciusában Székelyudvarhelyen alakult egyesület tagjai mentálhigiénés segítő szakemberek, akik elsősorban az emberek lelki egészségének védelmével, megőrzésével és fenntartásával foglalkoznak. A mentálhigiénés, a szociális jellegű, az egészséges életmód tudatosítását, az életminőség hangsúlyozását szolgáló programok, előadások, kézműves műhelymunkák és személyiségfejlesztő, önismereti és csapatépítő tevékenységek szervezése mellett már rég szükségét érezték egy székhelynek is, emlékezett vissza Süketes Renáta-Etelka. Kolléganője, Telman Enikő hozzátette, a végső lökést a koronavírus-járvány adta, látták az emberek lelkiállapotának megingását, tapasztalták az Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély Szolgálathoz beérkező hívások növekedését, így létrehozták a Lelki Egészség Centrumot. Ez a hely otthont ad majd a különböző segítő beszélgetéseknek, pszichológiai- és nevelési tanácsadásnak, coachingnak, kríziskonzultációnak, valamint a tematikus önismereti csoportoknak. A kapcsolatot velük a 0740-490990, 0759-849480, 0740-655239 vagy az eletvedok2013@yahoo.com ímélcímen tudod felvenni. Bővebb információt a weboldalon találsz, az árakról pedig itt tájékozódhatsz.

    Ha inkább az otthon kényelméből vennéd fel a küzdelmet a gondjaiddal, bajaiddal, akkor az Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély Szolgálat is segítségedre lehet, róluk többet itt tudhatsz meg, és a 0754 800 808 telefonszámon vagy a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com ímélcímen érheted el őket.

    Ha pedig úgy érzed, hogy még nem szeretnéd kiönteni a lelked senkinek, kicsit várnál, tájékozódnál, szívesen megtudnál többet a lelki élet problémáiról, akkor kövesd figyelemmel a Lelki Egészség Centrum hamarosan induló sorozatát a portálunkon, ahol kéthetente egy-egy témát mutatnak majd be a szakemberek.