Hogy a székely talpra álljon

A baj, egy betegség hamar felüti fejét, a sok esetben életmentő egészségügyi beavatkozás elvégzése pedig – anyagiak hiányában – hosszú ideig eltarthat. Holott nagymértékben segít a súlyos betegeken, ha időben érkezik a támogatás.

A SIC Alapítvány olyan székelyföldi embereknek szervez segélyakciót, akik súlyos betegségben szenvednek, a kezelési költség pedig meghaladja a lehetőségeiket.

A tavalyi év decemberében indította el gyűjtési és segítségnyújtási programját a SIC Alapítvány: tizennyolc adománygyűjtő dobozt helyeztek ki a székelyudvarhelyi és csíkszeredai Szuper és Merkúr üzletek pénztárainál, melyekben 2021 első felében összesen 5200 lej gyűlt össze, amit az Elan Trió Kft. ígérete szerint megdupláz saját forrásaiból. 

Archív fotó, PÁL Edit Éva

Ha a cég támogatna magánszemélyt

Az alapítvány emellett jogi keretet biztosít azoknak a vállalkozásoknak, akik adományukkal segítenének a súlyosan beteg embereken: külön bankszámlaszámot hoztak létre, vállalva a közvetítő szerepet az adományozó cég és a rászoruló beteg között, hisz a cég magánszemélynek nem adományozhat. 

Egy öttagú kuratóriumot alapítottak, melynek tagjai – Tankó Ágnes civil és az Elan Trió Kft. munkatársa, Vass Orsolya, az UFF volt elnöke, Hajdó Csaba, a segélyakció kezdeményezője, vállalkozó, Fleisz Zoltán vállalkozó és Kurtus István ortopéd orvos – bírálják el a beérkező adományokat az eset súlyosságától függően azon rászoruló betegek között, akik segítséget kérnek az alapítványtól.

Hogy Emil lábra álljon

Az év második felében célirányosan, az Elan Trió Kft. egyik súlyosan beteg munkatársának megsegítésére is gyűjtöttek, most, december 23-tól pedig Bodor Emil számára gyűjtenek január 31-ig a csíkszeredai és székelyudvarhelyi Merkúr üzletek pénztáránál kihelyezett ládákba.

A csíkszeredai férfi nemrég balesetben vesztette el egyik lábát, egy művégtag beszerzése pedig megközelítőleg 100 ezer euróba kerül. Egyelőre 130 ezer lej gyűlt össze azon 35 cég hozzájárulásából, akikkel szerződést kötött az Alapítvány. 

A SIC Alapítványt még a kilencvenes években hozta létre az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF), akkor még Székelyudvarhelyi Ifjúsági Alapítvány néven. 

Bár az alapítvány fő célpontja a gyerekek és az ifjúság voltak, akiknek mai napig szerveznek táborokat, honismereti túrákat, 2020 decemberében egy gyűjtési és segítségnyújtási programot indítottak a súlyosan beteg székelyföldi emberek segítése céljából.

Szolidaritási alap vállalkozóknak és nemcsak

Elsősorban vállalkozóknak hoztuk létre a szolidaritási alapot, akik adóból leírható támogatásokat tudnak célzottan az alapítvány számlájára benyújtani, ez kizárólag egészségügyi problémák kezelésére fordítható – mondta el Nagy Pál, az Alapítvány elnöke. 

Nagy Pál, a SIC Alapítvány elnöke és Hajdó Csaba, a segélyakció kezdeményezője

Azok a vállalatok munkatársai élveznek elsősorban prioritást, akik a támogatásba beszálltak, de nemcsak az az összegnek az erejéig, amit ők beküldtek, hanem ami az alapítvány rendelkezésére áll. A pályázat elbírálását a kuratórium végzi – hangsúlyozta az elnök.

Nem mindig a pénz az egyetlen megoldás, 

ezért a kuratórium szakmai tanácsot is nyújt a súlyosan beteg emberek számára: arra törekednek, hogy a beteg a legmegfelelőbb ellátást kapja, ezért az orvos, intézmény megválasztásában, valamint időpont egyeztetésében is segítenek – hangsúlyozta az elnök, majd hozzátette, a cél az, hogy az adománygyűjtő akció minél nagyobb körbe eljusson, ennek sikerét pedig az tudja megalapozni, ha minél több vállalkozót tudhatnak maguk mögött.