Hogy a lélek is jól lakjon 

Főzz valami finomat velünk, és nyerj egy gasztro élményt luxuskivitelben!
fotó: DÁVID Anna Júlia

Induljunk ki abból, hogy van két egymásnak erősen ellentmondó jelenség. Az egyik, hogy a generációm legalább ötven százaléka – ha nem több –, még a szüleinél eszik, a szüleitől kap meleg ételt, rendel, napi menüzik stb. A másik jelenség, hogy egy nő tudjon főzni, mert ugye a férfi szívéhez az út a vastag- és a vékonybelén át vezet.

Én, de szerintem te is, úgy nőttem fel, hogy előbb a nagyanyám főzött, aztán az anyám főzött főleg, a szomszédban, a családban, a távoli rokonoknál és akárhova is sodorta gyereklétemet a szél, mindenhol a nő főzött, terített, szolgált fel és mosogatott el. Úgy képzelem, hogy ezeknek a nőknek a fele egyszer csak úgy döntött, hogy „Na eddig, s nem tovább!”, az ő leánygyermekük nem lesz bejárónő, felmenti őt a főzés terhe alól, és főz rá addig, amíg csak tud. A másik fele a nőknek és a férfiaknak meg úgy döntött, hogy „Egy nő tudjon és szeressen főzni!”. A harmadik és a negyedik fele meg nem döntött sehogy, csak sodródott a széllel. (kikacagja saját magát)

Úgy adódott, hogy az én szívemhez az én utam is a beleimen keresztül vezetett, vagy kicsit szebben: szeretek főzőcskézni, vagy kicsit valóságosabban: a főzés megnyugtat, kikapcsol, feltölt stb. És, hogy kicsit közelítsek: főzés közben van időm leállni, csak arra gondolni, ami a legfontosabb aznap, és mivel soha semmi olyan tevékenységet nem tanultam meg, amit a kezemmel csinálhatok (értsd: képzőművészet, hangszeren játszás stb.), maradt a főzésen keresztüli ilyen jellegű önkifejezés. Mert szavakkal – ugye – teljesen más az önkifejezés. De ez nem ennyire elvont, magasztos, amennyire most itt előadtam. Az egész ott kezdődött, hogy az egyetemi éveim alatt képes voltam kikísérletezni, hogy milyen egy több-Michelin-csillagos szintű káposztáslaska.

Álljon itt ez: nem vagyok szakács; nem csak én főzök otthon; van, hogy rendelünk; van, hogy kint eszünk; utálok mosogatni. És ha mindent elmondtam, amit tudni kell a sorozatról, akkor eszembe jut, hogy kihagytam, hogy adventi időszakban kezdjük, húsmentes ételeket fogok megpróbálni a legjobban elkészíteni, lesznek fotók, hogy nehogy azt hidd, hogy csak a pofám jár, és lesznek játékok is, amikhez te is csatlakozhatsz.

Hogy téged ez miért érdekelhet?

Elsősorban az adventben fogok ételeket készíteni, és olyan gondolatokat megosztani veled, amik a várakozás idején foglalkoztatnak. Az adventre lehet egy böjtidőszakként, egy elcsendesedősebb, egy belefordulósabb időszakként is gondolni. Könnyen elkészíthető, egyszerű, de finom vacsora ötletekkel fogok előállni, amik az adventben megkönnyítik az emésztőrendszered dolgát, hogy te tudj figyelni arra, amire akarsz.

Az alapanyagok többsége a piacról, helyi üzletekből lesz beszerezhető, a vidéken őshonos, későőszi zöldséges és gyümölcsös recepteket kerestem. Olyan leveseket, főételeket és desszerteket találtam, amik nem extravagánsak, de nem feltétlenül a mama receptjei.

Mit kell tenned, hogy nyerj?

Advent idején minden szombaton közzéteszünk egy receptet, amit előzőleg kipróbálunk. Készítsd el az ételt, fotózd le, és ha van kedved, írd meg nekünk néhány sorban, hogy milyen lett, hogy érezted magad közben. Azok között, akik mind a négy ételről elküldik a fotót a következő héten kedd éjfélig a jatek@uh.ro e-mail címre, ínyenc nyereményeket sorsolunk ki karácsony előtt. A tárgyba írd be: Adventi betűleves 1, 2, 3 vagy 4 attól függően, hányadik heti receptről van szó.

Mit nyerhetsz?