Hogy a következő két év is ne menjen el a levesbe

Az elmúlt néhány hónap – vagy jobban mondva egy év – udvarhelyi közéleti eseményei számomra teljes mértékben bicskanyitogatóak voltak. Mindenki pontosan ismeri az események menetét, nincs szükség ezt újra felidézni. Mindezek mellett sajnos kénytelen vagyok belátni, hogy most nincs idő siránkozni, dühöngeni, felelősöket keresni és bűnöst/bűnösöket kiáltani, vagy éppen elmúltharmincévezni. Azt majd megteszi a jövőbeni helytörténeti kutatás.

Azt gondolom, hogy 2022-ben teljes mértékben pragmatikusan kell végiggondolnia mindenkinek azt, hogy a város számára mi lenne a legjobb a közeljövőben.

FIGYELEM!

Replika rovatunkban olvasói nyílt leveleket, szerkesztőségünk által megjelentetett tartalmakra érkezett válaszokat teszünk közzé. Ezek tartalma nem minden esetben egyezik a szerkesztőség véleményével.

Mindezt egyszerűen azért, mert jelenleg egy olyan pillanatban vagyunk, amikor a sok megnyert pályázat közül a legfontosabbak és értékben is legjelentősebbek (a Székelytámadt vár felújítása, a 16 utca rehabilitációját célzó mobilitási projekt, a termelői inkubátorház, a II. Rákóczi Ferenc utca felújítása, stb) végveszélyben vannak. Már csak ezeket megmenteni (szak)embert próbáló feladat. Ezt felelősségem teljes tudatában és 16 év szakmai tapasztalattal a hátam mögött merem kijelenteni. Mindezek mellett, a következő két évben indulnak az új pályázati periódus kiírásai, ami azt jelenti, hogy aki most nincs felkészülve, nem adja le a különböző fejlesztésekre a pályázatát, az a következő hét évre nagy valószínűséggel lemarad a vonatokról.

Ráadásul, az udvarhelyiek már évek óta nem láttak egy tisztességes útfelújítást sem ebben a városban. Ez utóbbihoz pedig nem kell pályázat. Ehhez a polgármesteri hivatal szakszerű irányítására és odafigyelésére volna szükség, ami tapasztalt vezetők és középvezetők (fontos a többesszám!) hiányában szinte nem létezik jelen pillanatban Udvarhelyen.

Az alapállás jelen pillanatban, hogy Gálfi Árpád polgármester (ismét) csapat és szakemberek nélkül maradt. Immáron másodszor. Ha maradunk a fent említett pragmatizmusnál, akkor ebből elég annyi következtetést levonni, hogy Székelyudvarhely jelenlegi polgármestere valószínűleg képtelen hosszútávon megtartani egy szakemberekből álló csapatot maga körül. Felelős pozícióba már nem is igazán jelentkezik senki a polgármesteri hivatalba. Sőt, amint nemrég elhangzott egy beszélgetésen, a korábbi időszakoktól eltérően a Hivatalban jelenleg dolgozók sem szeretnének már továbblépni vezetői pozícióba.

Ellenben a városvezetés nem egy egyszemélyes történet! 

Ilyen körülmények között azt gondolom: ha Gálfi Árpád 2022-ben, jelen pillanatban tényleg a város érdekét nézi, akkor lemond a tisztségéről, és hagyja, hogy egy időközi választás után olyan személy vegye át a polgármesteri hivatal és ezzel a város vezetését, aki képes szakembereket bevonzani, valamint képes csapatot építeni és megtartani. Ilyenformán legalább azt a lehetőséget adná meg a városnak, hogy a következő két év is ne menjen el a levesbe.

Én nagyon bízom abban, hogy Gálfi Árpád szereti annyira Székelyudvarhelyt, hogy nem ragaszkodik mindenáron és minden körülmények között a polgármesteri székhez.