Változik az ANL lakások ára

Újraszámolják az ifjúsági lakások árát, erről fogadott el sürgősségi rendeletet a kormány – jelentette be Cseke Attila fejlesztési miniszter, aki már április végén felvetette az árcsökkentést.

Az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített, fiataloknak szánt lakások vételára jelentősen megemelkedett 2020-ban, mintegy ezer lejjel négyzetméterenként, így viszont – többek között – az udvarhelyi bérlőknek sem kellett lakás a Csereháton.

A csütörtökön elfogadott rendelet azon az előíráson változtat, amely szerint a lakások vételárának egy új lakás megépítését kellene fedeznie. „A program célja a fiatalokat segíteni abban, hogy elérhető áron béreljenek, majd később vásároljanak lakást, ezért az új rendelkezés ezt szolgálja. Az ANL-lakások bérleti díját és vételárát a 2019-eshez hasonló értékre módosítottuk” – nyilatkozta Cseke Attila közleményben.

A szaktárcavezető elmondása szerint az új rendelkezés az ingatlan felépítésének eredeti költségeit veszi alapul, és leszámolja abból az amortizációs költségen kívül az eladás pillanatáig fizetett lakbér árát. Ugyanakkor, a lakás vételárának kiszámításakor figyelembe veszik a település besorolását is, így a kisvárosokban olcsóbb lesz a lakás, mint a fővárosban vagy a nagyvárosokban. A rendelet továbbá azt is megakadályozza, hogy 2021-ben újból megemelkedjenek az ANL-lakások árai.

Mikor lehetnek új árak?

Habár a vételárak az országos hatóság kasszájába érkeznek, a lakások eladása és az árajánlatok kiszámítása, kiküldése a polgármesteri hivatalhoz tartozik, így a műszaki igazgatóhoz fordultunk.

Fülöp-Székely István azt mondta, még nem értesültek róla, de örülnének az árcsökkentésnek, mert így a program is elérheti a célját. Várják, hogy az új rendelet megjelenjen a Hivatalos Közlönyben, és annak megfelelően fognak eljárni, az árakat újra kell számolniuk és az ajánlatokat közölniük a bérlőkkel. Hogy ez mikorra lehetséges, találgatásba nem akart bocsátkozni.

Antal Lóránt szenátor, akinek a Facebook-oldaláról értesültünk a hírről, azt mondta, hogy a közlönyben néhány napon belül meg kell jelennie a rendeletnek, aminek a lényege az volt, hogy világosan kimondja: mi a referencia az árkiszámításban, mert ahány ANL-s lakás volt, annyiféleképpen értelmezték. Ő úgy értelmezi, hogy a korábbi módszertan érvényes most is, csupán az árkiszámítás viszonyítási alapja változik, amint az Cseke nyilatkozatából is kiderült.