Hivatalos: tesztelhetnek a gyógyszertárak

Hétfőn aláírta Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter azt a rendeletet, ami lehetővé teszi a gyógyszertáraknak, hogy a SARS-CoV-2 fertőzést diagnosztizálni tudják gyorstesztekkel a patikákban, írja a digi24.ro, azóta az ezzel kapcsolatos információk a Hivatalos Közlönyben is megjelentek. 

A megyei gyógyszerészkamarát még nem értesítették

“Nem tudok semmit még mondani, kollégiumi szinten nem kaptunk semmi információt, a nemzeti alelnök kolléga informált minket a WhatsApp csoportban, hogy ma fog tárgyalni az Egészségügyi Minisztériumban erről. Én is a Monitorból értesültem a hírekről” – nyilatkozta kedd délben portálunknak dr. Melles Melinda, a Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnöke. De megígérte, amint több információhoz jut, értesít.

Az új szabályok szerint egyébként

a gyógyszertárak akkor végezhetik el a teszteket, miután megszerezték a megyei, illetve a bukaresti népegészségügyi igazgatóságok által kiállított ideiglenes jóváhagyást. Ez hat hónapig lesz érvényes, de szükség esetén még hathónapos meghosszabbítást kérhetnek. A tevékenységben résztvevő személyzet képzését a Román Gyógyszerészkamarával, a Romániai Ápolók, Szülésznők és Ápolók Rendjével együttműködve szervezi meg az Egészségügyi Minisztérium. 

A kötelező infrastrukturális követelmények közé tartozik, hogy a tesztelés egy kizárólag a tesztelési folyamatra szánt területen legyen, amely megfelel a következő feltételeknek: jól lehet szellőztetni ablak vagy más szellőzőrendszer segítségével, amely biztosítja a beltéri és kültéri levegőcserét és szűrést, a munkaasztal mosható anyagokkal borított, a székek könnyen tisztíthatók és fertőtleníthetők, tartályok vannak a vizsgálati tevékenységből származó orvosi hulladék összegyűjtésére és minimum négy négyzetméternyi a hasznos munkafelület. 

Ugyanakkor a tesztelt személyek útvonalát el kell választani a gyógyszertári ügyfelek szokásos útvonalától. Ha nem elegendő a hely, elhelyezhetnek sátrakat vagy tesztfülkéket is, amelyek megfelelnek a fent említett feltételeknek, és megfelelnek a köztulajdon használatára vonatkozó hatályos jogszabályi előírásoknak.

Ha ez mind megvan, jöhet a tesztelés

A gyógyszertárak kizárólag gyorsteszteket alkalmaznak majd. Ezeket az Egészségügyi Minisztériumtól és a megyei népegészségügyi igazgatóságoktól kapják majd ingyenesen. De a tervek szerint a tesztelést elsősorban az Egészségügyi Minisztériumtól kapott tesztekkel végzik, amelyekkel kereskedni tilos lesz. 

Közben a vizsgálati tevékenységben részt vevő személyzetnek védőfelszerelést kell viselnie, amely műtéti/FFP2/FFP3 maszkból, szemellenzőből vagy szemüvegből, eldobható vizsgálókesztyűből és köntösből áll. Amikor elkészülnek az eredmények, kötelezően jelenteniük kell őket a megyei népegészségügyi igazgatóságoknak. A tesztek eredményeiről elektronikusan aláírt eredményt közölnek a vizsgált személyekkel is. 

Eddig országszerte mintegy 1000 gyógyszertár jelentkezett, hogy elvégezné a szolgáltatást, annak ára azonban még nem tisztázott.

A kiemelt kép illusztráció