Hivatalos: nem kötelező többé a maszk és az igazolvány

Mehet a kukába?

Ahhoz képest, hogy egy-két hete még azt mondták, fokozatosan fogunk visszatérni a normális kerékvágásba, leghamarabb nyárra várható a teljes felszabadulás, március 9-étől megszűnik a vészhelyzet, és ezzel az összes korlátozást egy csapásra feloldják – közölte kedden az egészségügyi miniszter.

Sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila elmondta: sem kültéren, sem zárt térben nem lesz kötelező szerdától a védőmaszk viselése, és nem korlátozzák a bevásárlóközpontokba, vendéglátóegységekbe, közintézményekbe való belépést, sem ezek nyitva tartását. Ugyanakkor az országba belépőktől sem kérik a Covid-igazolványt, és beutazási adatlapot sem kell kitölteni.

„Gyakorlatilag minden korlátozás megszűnik (…) Az elővigyázatosság és az egyéni felelősség lesz a meghatározó a következő időszakban” – fogalmazott Rafila,

néhány ajánlást és megjegyzést téve.

A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében a járványügyi korlátozások kedd éjféli feloldása után is ajánlott a maszk viselete a tömegközlekedési eszközökön, az iskolákban és a kórházakban, valamint a zsúfolt és forgalmas kültéri helyeken – jelentette ki az egészségügyi miniszter.

Rafila arra kérte a koronavírus tüneteit mutató személyeket, hogy jelentkezzenek tesztelésre a háziorvosuknál, és ha az eredmény pozitív, akkor keressék fel a fertőzöttek ellátására létrehozott járóbeteg-központokat vagy forduljanak a kórházak sürgősségi ügyeletéhez.

A tárcavezető hangsúlyozta: ezeknek az ajánlásoknak a betartása hozzájárul ahhoz, hogy tovább csökkenjen a fertőzöttek, az intenzív terápiás ellátásra szoruló betegek és az elhalálozások száma. „Ezeket az ajánlásokat legalább még egy ideig, a vírus közösségi terjedésének megszűnéséig mindannyiunknak tiszteletben kellene tartanunk”.

A covid-tesztelés nem áll le az elkövetkező időszakban, és az állapotfelmérő járóbeteg-központokban is folytatódik a tevékenység.

A koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személyeknek a járványügyi korlátozások megszűnte után is lakhelyi elkülönítésbe kell vonulniuk, ennek betartását azonban ezután az emberek jóérzésére bízzák, a hatóságok nem fognak ellenőrizni és büntetni – közölte kedden az egészségügyi miniszter.

Ha egy osztály vagy óvodai csoport

több tagja is megfertőződik a SARS-CoV-2 vírussal, a tanfelügyelőség a közegészségügyi igazgatósággal (DSP) közösen az oktatás időszakos felfüggesztését rendelheti el, közölte még Alexandru Rafila, hozzátéve, hogy ez a szabály minden fertőző betegség felbukkanása esetében érvényes, nem korlátozódik kimondottan a koronavírusos fertőzésekre.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter keddi közleménye szerint szerdától a felsőoktatási intézmények visszatérnek a jelenléti oktatáshoz, de ha ez nem lehetséges azonnal, az egyetemi autonómia elvéből kiindulva dönthetnek úgy, hogy a váltást egy átmeneti időszak előzze meg. A tárcavezető válasza egyébként úgy is értékelhető, hogy végül elfogadta azokat az ellenérveket, melyeket a Romániai Hallgatói Szervezetek Országos Szövetsége fogalmazott meg korábban az azonnali nyitás ellen, melynek épp Cîmpeanu volt a képviselője.

Agerpres, hírszerk.